Publicitat
OBITUARIS

Isaac Borojovich. La memòria de la xoà

[David Serrano Blanquer, historiador expert en l’holocaust]

El 17 de maig va morir a Montevideo Isaac Borojovich (1928-2021), a conseqüència de la Covid. Borojovich va ser supervivent de 3 guetos i 6 camps nazis entre els 12 i els 18 anys, una història de superació i pèrdues constants. El seu testimoni va ser recollit a Isaac Borojovich y la memòria de la Shoá (2014) i al documental Menazka, la cassola (2016), juntament amb l’exalumna de l’Escola Pia de Sabadell Camino Llonch. Borojovich feia el traspàs de la memòria en un viatge físic i emocional a Bergen Belsen, darrer camp on va estar.

Borojovich, amb la bandera de Sabadell, a l’esquerra de l’alcalde Juli Fernàndez i envoltat de membres del govern i regidors / CEDIDA

La seva trajectòria estava lligada estretament a Sabadell des que hi havia viatjat per presentar llibre de memòries i posteriorment fer l’estrena del documental, que prèviament havia estat també gravat a la ciutat. Va ser rebut solemnement pel consistori en dues ocasions, tant amb l’alcalde Joan Carles Sànchez com amb Juli Fernàndez, i per a ell la nostra ciutat era la seva segona pàtria: “Me siento catalán y sabadellense”, deia, i tenia la bandera de la ciutat penjada al menjador de casa. Els darrers anys només parlava amb joves: “Los mayores nunca me escucharon cuando les contaba mi historia”.

Publicitat
Comentaris
To Top