Oci i cultura

Els arqueòlegs ja tenen permís per localitzar el bust enterrat de Pi i Margall

Un equip d’arqueòlegs podrà iniciar les tasques per localitzar l’enigmàtic bust de bronze de Pi i Margall. La peça està enterrada des de l’any 1939 al pati de l’antic Círcol Republicà.

Es tracta d’un esplendorós edifici de finals de segle XIX, actualment especialitzat en l’àmbit musical (acull les oficines l’Orquestra Simfònica del Vallès i els músics assagen a l’auditori, i també hi ha els magatzems i taller de modistes de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell). Sorprenentment, la propietat és de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), qui cedeix l’espai a l’Ajuntament de Sabadell. La corporació, alhora, el destina a les entitats OSV i AAOS.

Per tant, tant des de l’Ajuntament i com des de la UAB s’han concedit els permisos a l’equip d’arqueòlegs que havia mostrat interès a localitzar el bust, confirma el regidor de Cultura, Carles de la Rosa. I afegeix: “És voluntat de l’equip de Govern que el bust de bronze de Pi i Margall es recuperi al més aviat possible”.

Pati interior de l’antic Círcol Republicà / AZ

Caldrà esperar un temps indeterminat per a l’inici de les obres, tan bon punt tinguin la disponibilitat. I és que diferents arqueòlegs han de quadrar les seves agendes laborals abans de començar la feina. 

El bust ha agafat rellevància després de l’exposició Francesc Layret, Diputat per Sabadell, al Museu d’Història. El seu comissari, Jordi Serrano, va localitzar durant la investigació el bust de guix que havia servit de motlle per a l’original (que estava al magatzem del museu). De fet, és obra del reputat artista Camil Fàbregas.

L’enigma del bust de Pi i Margall enterrat al pati del Círcol

Comentaris
To Top