ESPORTS

Joan Costa, el sabadellenc que ‘vola’ sobre l’aigua

Aquest jove sabadellenc de 22 anys ha estat campió del món i d’Europa juvenil en la classe Waszp de vela

Joan Costa en plena competició / CEDIDA

El mar i la vela són la gran passió de Joan Costa Estiarte, un jove sabadellenc que s’ha consolidat entre els millors d’Europa i el Món en la classe Waszp i també acumula experiència en competicions extremes amb catamarà. És el fruit a una trajectòria meteòrica que va començar gràcies a la tramuntana de l’Empordà.

Els seus pares, el Joan i la Meritxell, van fer la resta. De jovenets estiuejaven al Port de la Selva, un lloc perfecte per navegar amb windsurf, i Palamós. “El meu pare ens va transmetre des de petits la seva passió pel mar a mi i els meus germans i la mare també ha sigut tota la vida molt esportista i li encanta la natura, la qual cosa també ens va transmetre. Ens van apuntar a vela i des del primer moment que m’hi vaig enganxar”, ens explica el Joan.

També recorda que “quan era petit passava moltes hores a la platja mentre els meus pares navegaven. Ells han estat els meus referents, ja que m’han fet estimar i valorar l’esport”. Més endavant, quan va començar a competir de manera seriosa, els entrenadors Oriol Recasens i David Ubach es van convertir en peces claus en la seva carrera esportiva.

Joan Costa regata Waszp

Joan Costa competint a la classe Waszp / CEDIDA

De totes maneres, abans d’això, el Joan, que va estudiar a l’Escola Catalunya i l’Institut Vallès, va practicar altres esports. “Vaig començar amb el tennis i la gimnàstica artística, però això d’estar tancat a una pista o una sala no m’agradava. Després vaig descobrir el bike-trial al parc de Catalunya gràcies a les germanes Gemma i Mireia Abant i em va encantar, ja que és un esport que es practica a l’aire lliure i m’ajudava a mantenir-me en forma per la vela. També he practicat l’esquí, però quan vaig complir els quinze anys, tot va girar cap a la vela, el windsurf i el surf que acompanyava de córrer, la BTT i el gimnàs per mantenir una bona condició física”, diu.

Progressió meteòrica

En el món de la vela hi ha diferents classes. Cada tipus d’embarcació és una classe diferent i també diverses categories, en funció de l’edat. El Joan, amb només 8 anys, ja destacava a l’Escola del Club de vela Palamós en la classe Optimist. “Em va agradar tant que amb 9 anys vaig començar a competir a l’equip de regates i a entrenar cada cap de setmana”. Va participar a la Optimist Trophy i la Christmas Race.

El seu primer gran salt va ser amb 14 anys. “Vaig créixer de cop i vaig canviar a SL16, un catamarà que era classe juvenil. Després de fer alguna regata amb F18, un altre catamarà, amb 17 anys ja vaig començar amb la classe Waszp, que és on competeixo actualment. Es tracta d’una embarcació amb hidrofoils, un sistema que fa que un cop superes certa velocitat el casc no toqui a l’aigua reduint la fricció”. És a dir, es pot dir que el Joan ‘vola’ sobre l’aigua.

També van ser força espectaculars les seves dues experiències al circuit ‘Extreme Sailing Series’. Hi va participar en un catamarà de 32 peus (GC32) amb tripulació i hidrofoils i en un de 20 peus (Flying Phantom). Les dues vegades van ser a Barcelona, gràcies als seus bons resultats i els contactes de Mitch Booth, medallista olímpic i el seu gran referent. Els seus fills naveguen a Palamós.

Una progressió meteòrica que va tenir el seu punt àlgid amb els títols de campió del món juvenil amb Waszp del 2017 i el doble campionat d’Europa del mateix any i el 2019. Un recorregut meritori i també molt costós, factible gràcies als recursos econòmics dels seus pares. “L’únic ajut que he tingut va ser a la classe F18, que ens deixaven l’embarcació. És un esport que està molt infravalorat i és molt difícil aconseguir suports per competir a alt nivell”.

Entre els estudis i el Mundial

Ara, el Joan viu a Portugal d’Erasmus. Està estudiant Enginyeria Naval. Al mateix temps, afronta un dilema. “El mes de juliol es disputa a Itàlia el Campionat del món de Waszp i aquest seria el meu pròxim objectiu esportiu. Però encara no sé segur si hi podré assistir pels estudis. Estic en un punt de la meva carrera, tant professional com esportiva, en què haig de prendre una decisió important i decidir si vull continuar competint a nivell Olímpic, la qual cosa implica una gran inversió de temps i diners, o deixar de banda la competició i navegar per plaer mentre treballo”. Li agradaria dedicar-se al sector nàutic o a l’esport de la vela. Pura passió.

Comentaris
To Top