Ciutat

Antonio Padilla: “La Fuensanta hauria de ser la patrona de Ca n’Oriac”

Antonio Padilla, hermandad nuestra señora virgen de la fuensanta
L’actual president (2020) de l’Hermandad Nuestra Señora Virgen de la Fuensanta, Antonio Padilla / victòria rovira

La romeria de l’Hermandad Nuestra Señora Virgen de la Fuensanta torna aquest cap de setmana als carrers del nord de Sabadell. L’entitat, que ara fa 70 anys, va ser una de les primeres a fundar-se al barri de Ca n’Oriac i ha desenvolupat una tasca cultural i social durant la seva història. El seu president, Antonio Padilla, parla de passat, present i futur de l’Hermandad.

Dos anys sense la romeria de la Fuensanta pels carrers de Ca n’Oriac. Com viviu aquest retrobament? Amb molta il·lusió i nervis. Però esperem que tingui el mateix èxit que abans de la pandèmia. Preveiem fer un recorregut pels carrers de Ca n’Oriac, dissabte surt en direcció a l’ermita de Sant Julià des de la nostra parròquia a les 17 h. I diumenge torna a casa. Ens fa il·lusió tornar a omplir els carrers de gent, aturar-nos a cada altar que muntin els veïns. Al final, això va de persones. Són els col·laboradors i la junta els qui organitzen tot aquest sarau i als qui hem d’agrair que la Fuensanta torni a sortir.

Serà la 70a romeria. Com ha canviat? Manté l’essència de l’inici. L’entitat fa una tasca social i cultural i és un motor de barri. Ho era, ho és i ho serà. La nostra verge es va comprar el 1952 amb la solidaritat i els donatius de moltes persones que s’hi van bolcar. I defineix molt l’ànima de l’Hermandad: de veïnatge, d’ajuda mútua. La Verge va carregada a les nostres espatlles durant tot el recorregut, és fruit de la força que fa la unió. La romeria perpetua aquesta tradició.

Hermandad Nuestra Señora Virgen de la Fuensanta / CEDIDA

hermandad nuestra señora virgen de la fuensanta

Va ser una de les primeres entitats de Ca n’Oriac. Va arribar amb els primers immigrants. Als anys 1950, l’avinguda de Matadepera es coneixia com a Murcia la chica, el barri que tot just naixia estava ple de comerços murcians. I la primera plaça que es construeix al barri és la de la Fuensanta. Forma part de la història del nostre barri, dels nostres veïns. I la tasca social que va fer l’entitat va ser innegable, sobretot durant els anys de franquisme.

Ara, pel 70è aniversari de la imatge de la Fuensanta, proposeu que es declari com a patrona de Ca n’Oriac. Ens encantaria. La Fuensanta hauria de ser la nostra patrona, i ja ho hem començat a negociar. De fet, ja ho és, però no de forma oficial. Seria un bon homenatge, l’any vinent, per a l’aniversari de la imatge.

Per què creu que dota d’identitat el barri? Ca n’Oriac no seria sense la Fuensanta ni la Fuensanta existiria sense Ca n’Oriac, és un tàndem. Ara s’ha convertit en un referent de tota la zona nord, però Ca n’Oriac és el seu bressol. I l’Hermandad és resultat de la unió i treball conjunt de molts veïns diferents.

Comentaris
To Top