Publicitat
Ciutat

Restauraran una xemeneia centenària del Centre de Sabadell

Forma part d’un antic conjunt industrial que es convertirà en una residència per a gent gran

Part superior de la xemeneia, al vapor Jeroni Gibert / VÍCTOR CASTILLO

La xemeneia del vapor Jeroni Gibert serà restaurada pròximament. Està situada al també denominat vapor Casanovas, a la cantonada entre la carretera de Barcelona i el carrer de Duran i Sors, al barri del Centre. D’aquesta manera, es posarà en valor una altra icona del passat tèxtil de la ciutat, centenària en aquest cas.

Els treballs aniran a càrrec del promotor privat que convertirà el vapor en una residència per a gent gran. Tot just ara el projecte de restauració arriba al tram final de l’àmbit administratiu, perquè aquesta setmana l’Ajuntament de Sabadell ha atorgat la llicència d’obres majors per a la consolidació de la xemeneia, que està protegida.

Aquesta xemeneia es va aixecar entre 1878 i 1886, de manera que, com a mínim, té 137 anys. Fa 15,98 metres d’alçada i té la figura d’un con truncat que es genera a partir d’una circumferència, tal com recull el catàleg de protecció del patrimoni local.

Una altra perspectiva de la xemeneia, des del carrer de Duran i Sors / VÍCTOR CASTILLO

La xemeneia formava part del recinte industrial del vapor Casanovas o Jeroni Gibert. Al principi hi havia una foneria que treballava amb una màquina de vapor. Més tard, a partir del 1960, una fàbrica de mobiliari de parcs i jardins, Mein.

Aquesta actuació forma part del procés que es preveu que culmini amb la rehabilitació de la fàbrica per construir-hi una residència per a gent gran, mantenint l’estructura i els elements característics de l’espai.

Més xemeneies rehabilitades

La restauració d’aquesta xemeneia permetrà recuperar un element més del passat industrial de la ciutat, i amplia una llista de rehabilitacions que ha crescut en els darrers anys per iniciativa pública, de l’Ajuntament, o privada. Les altres xemeneies rehabilitades són les del vapor Pissit, la de l’antic vapor de Cal Borni Duch; l’antiga fàbrica de tints de Pere Brosla de l’Artèxtil.

Publicitat
Comentaris
To Top