Ciutat

Primera donació d’òrgans en aturada cardíaca controlada al Parc Taulí

L’equip assistencial dirigit per la doctora Consuelo Guía ha estat l’encarregat de realitzar l’operació que ha consistit en la donació dels ronyons i teixits. Fins ara els tipus de donants del Parc Taulí han sigut pacients en mort encefàlica. El Parc Taulí ha realitzat recentment la primera donació en asistòlia controlada. Una intervenció que es realitza amb pacients en aturada cardíaca (asistòlia) controlada.

L’equip assistencial de Medicina Intensiva, davant el mal pronòstic de la patologia d’un pacient, decideix la limitació de teràpies de suport vital. En aquest moment, l’equip de coordinació de trasplantaments de l’hospital valora la possibilitat de donació en asistòlia controlada, quan es preveu que la mort d’aquest pacient es produirà en un breu període de temps un cop es retiren totes les mesures terapèutiques. Aquest interval de temps no pot ser superior a les dues hores.
En el moment que s’inicia la limitació de teràpies de suport vital amb la retirada del tractament actiu: extubació terminal, retirada de fàrmacs vasoactius… s’asseguren també mesures de confort del pacient, mitjançant la sedoanalgèsia, com a qualsevol pacient en situació pal·liativa.

Tot el procés es realitza dins un quiròfan i el pacient pot estar acompanyat pels seus familiars fins al moment de la mort.
A partir d’aquest moment, i una vegada certificada la mort del pacient, de manera immediata es posa en marxa tot el procés d’extracció d’òrgans i teixits, amb la intervenció d’un equip mèdic quirúrgic extern coordinat per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i l’equip de coordinació de trasplantaments del Parc Taulí.

Comentaris
To Top