Arxiu

L’Ajuntament planta cara als vehicles amb un pla de reforma del Centre

A finals de juny es presentarà una ambiciosa proposta de reforma del Centre de la ciutat que assenta les bases del que ha de ser «un espai referent per al conjunt de la ciutadania», tal i com ha expressat el tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant. El projecte, que s’allargarà en els successius mandats a causa de l’envergadura de la proposta, començarà amb una primera fase a executar entre finals d’aquest any i el 2018. En aquest període es realitzaran actuacions per treure el trànsit de pas del Centre, millorar l’accessibilitat dels vianants i potenciar l’anella externa d’aquesta àrea.

Es tracta de la primera gran actuació que es durà a terme al centre després de la paràlisi que ha patit aquest espai com a conseqüència de més de 20 anys d’obres, primer per la rehabilitació del Mercat Central i després per la prolongació dels Ferrocarrils. El tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant, va presentar dimarts el Pla de l’Espai Central, encara per concretar, i que suposa un «dels reptes principals d’aquest govern». L’objectiu és sotmetre aquesta part de la ciutat a «una transformació física i funcional». Un canvi que busca millorar l’accessibilitat dels vianants, treure el trànsit de pas al Centre i desviar la circulació dels vehicles privats per l’anella externa a l’àrea central (Gran Via, carretera N-150, Ronda Ponent, Ronda Zamenhof i Vilarrúbies).
La proposta de l’equip de govern es donarà a conèixer a la ciutadania a través d’una exposició que es podrà visitar entre els mesos de juny i juliol. I les primeres obres es duran a terme durant l’últim trimestre del 2017. La proposta es sotmetrà a l’aprovació inicial al Ple municipal del proper mes de juny.

El tinent d’alcalde va explicar que el resultat d’aquest projecte serà la millora de la mobilitat amb determinats canvis que organitzaran d’una altra forma la circulació al centre per evitar circulacions de pas, en anella i de tempteig. «El Centre ha de ser un destí i no un teixit de pas», opina Serracant qui va avançar la creació d’itineraris per a bicis «millor planificats» per tal d’incrementar l’ús d’aquest mitjà de transport.

Un altre dels propòsits és prioritzar i facilitar els itineraris en autobús. Això es farà transformant carrers per a on en l’actualitat circulen vehicles privats i autobusos en carrers per on només passin autobusos. Aquesta actuació comportarà també canvis en el disseny de les línies d’autobús actuals per comptar amb «un servei més racional i una millor compatibilitat» amb el futur nou Centre.
La millora de l’espai destinat als vianants és una altre dels objectius que s’aconseguirà eliminant aparcaments en determinats carrers per eixamplar voreres així com canvis en l’ocupació que les terrasses de bars i restaurants fan d’algunes vies de màxima afluència de persones.

Comentaris
To Top