Arxiu

Sant Jordi: Sabadell viu una festa radiant

Un Sant Jordi «radiant» i «espectacular» són els qualificatius que amb més freqüència han utilitzat llibreters i floristes per definir aquesta diada que, tot i caure en diumenge, va comptar amb una massiva participació dels sabadellencs. Les vendes tant de flors com de llibres s’han mantingut i, en algun cas, han registrat un repunt respecte l’any passat. I per la ciutat, la recuperació del Passeig com a epicentre de la festa del llibre i de la rosa.

El Passeig va tornar a acollir dissabte i diumenge, després de cinc anys, la celebració de Sant Jordi. Milers de persones van passejar entre les més de 300 parades de llibres i roses que van instal·lar-hi floristes, llibreters i entitats en una diada valorada de forma molt positiva per tothom.
A més, enguany, el bon temps va acompanyar una jornada en la què ningú parla de pèrdues. I en la què va destacar la massiva participació en les activitats programades tot i que la festa va caure en dia festiu.
Precisament per aquesta raó alguns floristes preveien una reducció de la venda de roses: «En principi vaig encarregar una mica menys de roses que l’any passat», va explicar la vicepresidenta de l’Associació de Floristes de Sabadell, Carlota Segalà, qui va afegir que «els floristes de Calella en compraven moltes més pensant en què molta gent aniria a passar el cap de setmana a la platja».

El mateix que va passar amb els llibres. En aquest cas les vendes es van incrementar al voltant d’un sis per cent, un punt per sobre de les previsions inicials. «Han estat dos dies espectaculars pel que fa a les vendes i al bon temps», celebrava Cecilia Picún del Librerío de la Plata. Això, per Picún, denota que «el públic lector segueix exercint en l’actitud de llegir». I entre els seus clients, un fet que també demostra el valor de la lectura i dels llibres: «cada vegada més es busquen edicions més boniques, no tan sols llibres de butxaca ja que la volen per incorporar-la a la seva biblioteca».
Al Librerío de la Plata, a la botiga no a la parada del Passeig, no van ser les obres d’autors mediàtics les més venudes. Al primer lloc de la classificació es va situar ‘Estirpe’ de Marcello Fois seguit per la novel·la més venuda en castellà a Catalunya, segons el Gremi de Llibreters, ‘Patria’ de Fernando Aramburu.
Picún interpreta l’èxit de Fois i d’Aramburu com la «constatació del poder del boca-orella, de la recomanació de lector a lector».

Els llibres més venuts a la cadena d’establiments coincideixen a grans trets amb el llistat dels llibreters. En ficció en castellà ocupen els primers llocs ‘Patria’ de Fernando Aramburu; ‘El laberinto de los espíritus’ de Ruiz Zafón i ‘Los herederos de la tierra’ d’Ildefonso Falcones. En ficció en català ocupen els primers llocs ‘Rosa de cendra’ de Pilar Rahola; ‘Nosaltres dos’ de Xavier Bosch i ‘Un home cau’ de Jordi Basté i Marc Artigau.
En no ficció, els més venuts aquest Sant Jordi han estat ‘50 palos’ de Pau Donés (castellà) i ‘Taula i barra’ de Quim Monzó (català).

Comentaris
To Top