Ciutat

El Taulí incorpora la impressió 3D a la planificació d’algunes intervencions

Els professionals del Servei de COT durant una demostració in situ al Parc Taulí

Els especialistes en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) són pioners a tot Catalunya en la impressió en 3D. De moment imprimeixen les fractures per estudiar-les més curosament i les guies i altres materials quirúrgics necessaris per realitzar intervencions més precises, breus i efectives. D’aquí a dos anys, el Parc Taulí espera fer un pas més en aquest camp i imprimir pròtesis personalitzades a cada pacient. Fins ara, l’única solució és adaptar una pròtesi estàndard.

«La medicina avui dia va molt orientada cap a la part d’enginyeria. Nosaltres pensem, per que no portem l’enginyeria dins l’hospital?». Així va néixer la col·laboració entre Joan Puig, estudiant d’enginyeria biomèdica de la Universitat Pompeu Fabra i formador de l’equip de professionals del COT del Taulí.
Puig ensenya els doctors d’aquest servei, com fer servir i treure el màxim profit a la impressora 3D que van adquirir ara fa un any.

Gràcies a la compra d’aquest equip, el Parc Taulí és el primer hospital de Catalunya que imprimeix en 3D imatges de fractures realitzades amb un TAC.
Aquest avenç, permet el Taulí molta més precisió durant les intervencions quirúrgiques: «Tenir la fractura a la mà és molt diferent de tenir-la en una imatge, encara que sigui en 3D. Treballem amb incisions molt petites i tenir aquesta informació ens permet ser molt més precisos. Fem guies personalitzades pel pacient que ens ajuden a ajustar el màxim», explica el doctor Ferran Fillat, del Servei de COT del Taulí.

L’estalvi econòmic es també considerable. La impressora 3D té un cost que no arriba als 2 mil euros. Cada bobina que fan servir costa al voltant dels 20 euros i els permet imprimir entre 30 i 40 peces.
A més, afegeix el doctor Fillat: «Amb aquesta tecnologia podem reduir notablement el temps quirúrgic i això en sí mateix ja suposa un estalvi molt notable».

To Top