Ciutat

19 infants sahrauís passen l’estiu a Sabadell

Una vintena de nens sahrauís passen els mesos de juliol i agost a Sabadell

Diversos nens atenen la batucada / ÓSCAR ESPINOSA

Els paraigües no han aguantat pluja sinó el sol de justícia que queia aquest migdia al Parc Central del Vallès, que ha acollit la Trobada d’infants sahrauís acollits a Catalunya. Aquest any a Sabadell han vingut 19 nens i nenes a passar els mesos de juliol i agost, acollits voluntàriament en famílies. En el conjunt de tot el territori català han arribat 450 infants en el marc del programa Vacances en Pau.

La trobada ha tingut un fort caràcter festiu, reivindicatiu i solidari amb el poble sahrauí i s’han fet diferents activitats com una festa de l’escuma o un dinar de pícnic. A la festa hi ha assistit el ministre de Joventut i Esports de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Ahmed Lehbib Abdi, i ha comptat amb el suport de l’entitat Sabadell Acull Infants Sahrauís i l’Ajuntament de Sabadell. Des de fa 29 anys Sabadell està agermanada amb l’Argub, una ciutat del Sàhara Occidental.

Famílies d’acollida

Anna Albó coneixia el projecte des de feia anys, i enguany ho han provat. Aquesta família de Figueres estan acollint el Pugi en el seu primer cop que ve a Catalunya. “Per mi és una experiència molt positiva, i crec que per ells, m’agradaria, que se n’adonessin amb el temps que han tingut l’oportunitat de conèixer una cultura diferent a la seva i això sempre és enriquidor”, destaca Albó.

Ja fa uns anys la família del Sergi Pérez, de Sant Adrià del Besòs, havia acollit durant quatre anys una noia. Ara, després de viatjar als campaments sahrauís, Pérez acull la cosina d’aquesta noia, la Salam, de 12 anys. Pérez assegura que el que els ha fet acollir a ell i a la seva dona és “conèixer la seva història i la seva situació, així com altres famílies que van posar en marxa el projecte”. Aquest pare d’acollida manté que els infants sahrauís “viuen una realitat completament diferent a la nostra”, “diferent però no tant”, matisa, perquè després d’haver conegut famílies sahrauís creu que hi ha coses en comú entre totes les persones. “Les realitats, en el fons, tampoc són tant diferents”, explica Pérez.

L’Ayub i el Turad, dos dels infants acollits aquest estiu a Catalunya, s’ho estan passant “molt bé” aquests dies gràcies a les activitats que fan, com “nedar, jugar a futbol o passejar per Girona”. Un dels aspectes que destaquen diferents famílies és el de l’idioma. La majoria d’infants parlen poc el català o el castellà i moltes vegades el millor per entendre’s són els gestos, i “el traductor de Google amb l’altaveu per coses més específiques”, apunta Esmeralda Gómez, una altra mare d’acollida, de Girona.

Comentaris
To Top