Ciutat

Rescatats de la crisi: la nova reinserció a Sabadell

Representants de les cinc entitats durant l'exposició a la jornada d'Innovació Tecnològica / lluís franco

La crisi s’ha acabat, però els seus efectes perduren. Malgrat que els indicadors confirmen la recuperació, els efectes de la recessió econòmica continuen erosionant la realitat socioeconòmica de les persones més vulnerables. Per lluitar contra aquesta situació, el teixit associatiu sabadellenc –amb el suport de l’administració i algunes empreses–  han perseverat en la lluita contra la desigualtat. Ara, però, amb mètodes innovadors. És el cas de cinc entitats de la ciutat, que van exposar els seus casos d’èxit en la Jornada d’Innovació Social, organitzada per Acció Social amb CIESC, d’ahir divendres.

1. Housing First

El David es va quedar sense feina, va perdre la parella i es va convertir en un sense llar. Tot per la seva addicció a la cocaïna, una droga que fa temps que té arraconada. La iniciativa Sabadell Housing First ha tingut molt a veure amb la seva desintoxicació: li ha atorgat una casa on poder viure per aconseguir l’estabilitat per reprendre una vida normal, just a la inversa del cercle convencional, en què primer es fan els esforços de reinserció i l’habitatge queda en segon terme.

2. Mentoria Social

Es tracta d’un projecte de la Universitat d’acompanyament escolar als alumnes de l’Institut Jonqueres. Els joves, guiats per un mentor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es troben motivats per continuar els seus estudis i definir els seus objectius personals i professionals. És el cas del Dani, que el descrivien com “un jove brillant” amb un “entorn familiar conflictiu”. Gràcies al programa, es va trobar motivat per continuar als estudis.

3. Mercapunt

Yaya Diarra, un home originari de Mali, es trobava en risc d’exclusió social per la seva situació laboral i va recórrer a aquest servei. Gràcies a Mercapunt, va poder trobar feina i ara està a punt d’abandonar el projecte. Es tracta d’una iniciativa de la Creu Roja: un nou paradigma del repartiment d’aliments que va més enllà de la donació on s’imparteixen tallers de caire divers i es potencia l’autoestima i l’emprenedoria.

4. Neurogym

Anna Morera és neuropsicològa a la Fundació Avan, una entitat que atorga una ajuda que se surt d’allò convencional: potencia les funcions mentals i millora l’estat d’ànim de les persones “treballant el cervell”, com explica la mateixa Morera. Es tracta d’exercitar el cervell per millorar la memòria, l’organització i l’atenció i evitar situacions d’estrès i tensió, molt sovint ocasionades per la feina.

5. Pandora

La història del Karim resumeix l’ànima de Pandora. El jove, amb una família desestructurada, amistats conflictives i problemes en la dicció, es preveia un futur molt diferent del que és ara: futur estudiant d’Educació Social. Pandora, un servei d’acompanyament socioeducatiu el va ajudar a impulsar la seva part més humana i la seva autoestima.

Comentaris
To Top