Ciutat

El Taulí participa en el projecte banc d’imatges d’infermeres

El projecte pretén trencar estereotips professionals i de gènere

Una infermera davant les portes d'urgències del Taulí / LLUÍS FRANCO

L’Hospital Parc Taulí ha participat en la iniciativa impulsada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) de crear el primer banc de d’imatges sobre els treballadors del sector per tal de trencar estereotips professionals i de gènere. En concret, seran 3.200 fotos, d’accés lliure i gratuït i que s’han pres l’últim any en diversos grans hospitals de Catalunya, entre els que es troba el Taulí, centres d’atenció primària i el SEM. La intenció és mostrar la imatge real de l’activitat diària de les infermeres, mostrar la seva autonomia respecte els metges, dignificar la professió i allunyar-la d’algunes imatges sexistes promogudes pel cinema, les disfresses o alguns mitjans de comunicació.

La imatge de la infermeria arrossega una imatge “marcada pel seu origen històric, la seva simbologia i la representació social”, cosa que “ha extremat els estereotips” donant-ne una visió “sexualitzada i complementària” de la professió mèdica, “sense gaire base científica i caracteritzada per una feina tècnica i mecànica”, expliquen des del COIB. Així, “es vincula la paraula ‘doctor’ o ‘doctora’ a metge o metgessa, i en canvi la infermera, gairebé sempre dona, es considera l’ajudant del metge, vestida de blanc i fins i tot amb còfia, sense cap autonomia i amb poc nivell acadèmic”, apunten.

700 fotos al 2018

El COIB vol contrarestar aquests estereotips i explica les competències infermeres, els seus àmbits de treball i les seves especialitats, recordant l’autonomia de la professió. El maig del 2016 es va engegar el projecte del banc d’imatges, es van seleccionar els fotògrafs Ariadna Creus i Àngel Garcia, i aquest 2018 ja s’han fet unes 700 fotos en total. Fins el 2020 es faran unes 3.200 fotos més, totes elles en situacions reals d’infermeres treballant. Les fotos es poden consultar i descarregar gratuïtament des de la web del COIB i als seus comptes d’Instagram i Flickr, i es poden publicar lliurement citant sempre la font.

La directora de programes del COIB, Núria Cuxart, ha lamentat la imatge pública de la professió, que no s’adequa a la realitat, i ha volgut defensar els seus professionals i explicar què fan diàriament. Així, ha responsabilitzat de la situació als orígens i evolució històrica de les tasques de cura a les persones, a les incoherències del sistema de salut passat i present i sobretot a la indústria audiovisual. “Ens enfrontem a un gegant”, ha reconegut. Cuxart ha explicat que el 87% dels professionals del sector són dones i que els homes accepten de bon grat utilitzar el genèric en femení per referir-se a ells, cosa que ha agraït.

Galo Quintanilla, cap de màrqueting del COIB, ha dit que el col·legi reacciona davant de certes imatges que es donen de la professió, com les disfresses d’infermera ‘sexi’, però ara vol ser proactiu per proporcionar imatges als mitjans de comunicació que s’adeqüin a la realitat.

Comentaris
To Top