DS MOTOR

Josep Calvera: “El modelisme aporta un valor afegit”

Josep Calvera a la botiga Trelec del centre de la ciutat amb dos cotxes ‘slot’
Josep Calvera a la botiga Trelec del centre de la ciutat amb dos cotxes ‘slot’ / Ó. ESPINOSA

El 29 i 30 de juny, Sabadell serà l’epicentre per a tots aquells amants del modelisme i col·leccionisme amb l’arribada a la ciutat de la 1a Fira Internacional ForoSlot. Josep Calvera, gerent de Gestión Ferroviaria, empresa editorial i organitzadora de fires i esdeveniments del món del ferrocarril, és l’impulsor d’aquesta trobada que se celebrarà a Fira Sabadell. Una cita que, a més de convertir-se en un punt de trobada per als fanàtics d’aquest hobby, s’espera que sigui una oportunitat per a tots aquells que vulguin conèixer aquest món.

D’on sorgeix la idea de crear, a Sabadell, una fira al voltant del món de l’‘slot’? Neix arran de la fira que cada primer diumenge de cada mes fem a l’Estació de França a Barcelona, on ens reunim amants dels trens i cotxes en general, sigui radio control, slot o cotxes a escala, entre altres. Això, però, és un mercat d’aficionats i vam pensar que després de 30 anys havíem de fer una cosa innovadora, de divulgació, amb la intenció d’acostar aquesta afició a tots els públics, a gent que ho desconeix. Respecte a la ubicació, hem decidit venir a Sabadell perquè és un espai firal amb un bon servei que estarà a prop i a la vegada molt ben connectat amb Barcelona.

Exactament, què s’hi podrà fer o veure? Com que és una fira i no un mercat de compravenda, exclusivament, farem una sèrie d’activitats per a tots els públics. Ara com ara ja tenim confirmada la presència de l’entitat Slot a Fondo, una fundació d’aficionats amb mobilitat reduïda, i l’assistència de taules amb gent que posarà producte de venda directament al públic. Tanmateix, hi haurà fabricants que vindran a ensenyar els models i a fer promoció d’slot, muntarem uns circuits perquè els nens, i no tants nens, puguin tocar-ho i tallers de 30-45 minuts perquè tothom qui ho vulgui pugui dissenyar la seva pròpia maqueta. A més, hi haurà dues proves del campionat d’Espanya, dissabte de cotxes clàssics i diumenge de resistència. Ah!, i un cotxe slot commemoratiu.

Quins trets distintius tindrà aquesta relíquia? Aquest cotxe serà un Seat 1430 i el farem en versió taxis de Sabadell, exactament tal com anaven entre els anys 1973 i 1975. Serà una sèrie limitada a 50 unitats en què els retocs finals estan fets a mà pel modelista. El preu aproximadament serà d’uns 130 euros. Coincidint amb la 1a edició de la Fira, un fabricant també presentarà un Alfa Romeo de l’any 1951 que va participar en l’antic circuit de Pedralbes pilotat per Juan Manuel Fangio.

Cartell publicitari que anuncia les dues proves del campionat d’Espanya que se celebraran a Fira Sabadell

Cartell publicitari que anuncia les dues proves del campionat d’Espanya que se celebraran a Fira Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Veient aquests preus, hi ha qui pot considerar que aquest hobby’ és car… És car en relació amb què? Estar clar que la crisi, com a molta gent, ha afectat i el modelisme se n’ha ressentit. Et donaré un exemple: els aficionats al futbol que són socis del seu club i que paguen un abonament i que es compren la samarreta oficial i viatgen a veure el seu equip fora de casa, a final d’any quants calés has gastat? Pots comprar cotxes de 30 euros o de 200. Per tant, puc afirmar amb tota rotunditat que el modelisme no és car.

De vegades s’ha associat “jugar a cotxets” a una cosa infantil. Creus que és un sector infravalorat? Sí, és cert. Per sort, aquesta mentalitat va canviant de mica en mica aquí a Espanya. En altres països, com per exemple els nòrdics, no hi ha aquesta sensació. A Catalunya, per exemple, hi havia un gran aficionat com era el Johan Cruyff que tenia una col·lecció de trens i ningú ho sabia. De vegades sembla que faci vergonya dir que tens aquesta afició. M’agradaria deixar clar que aquest hobby requereix un cert nivell cultural. Has d’informar-te constantment, ser molt ordenat i alhora metòdic. El modelisme té un avantatge que altres aficions no tenen: el valor afegit que t’aporta el neguit per voler conèixer la història dels cotxes.

Que sigui tot un èxit!

Comentaris
To Top