Ciutat

Manual de supervivència per a un confinament que va per llarg

Veïns i veïnes d’un mateix bloc conversen des de les finestres / VICTÒRIA ROVIRA

Conversem amb la psicòloga Núria Calderer, el treballador social i mediador Artur Roman i la psiquiatra Marta Carulla sobre com ens està afectant la impossibilitat de sortir de casa. I quins consells poder ser útils per fer més suportable el confinament. Vet aquí un decàleg de 10 punts:

1.  Fes un horari  i mantén la dutxa

Roman explica que és bàsic establir-nos una agenda diària. “Ajuda a estructurar-nos mentalment”, afegeix. Plantegem-nos cada matí quines són les tasques del dia i distribuïm-les. “Cal mantenir la rutina, la higiene (la dutxa) i els horaris per despertar-se i anar a dormir”, afegeix Carulla. 

2.  Surt al balcó i que et toqui el so

“Si tinc un balcó, per petit que sigui, hi he de sortir perquè em toqui el sol, la llum natural, el vent, el que sigui”, explica Roman. “I si no tinc balcó, doncs a una finestra”, insisteix. “Des dels primats que mirem cap al front, que necessitem l’horitzó”, explica Roman en termes antropològics. 

3.  Conversa  amb el veí de davant

Si et trobes un veí des d’un altre balcó, parla amb ell. “Estem repescant el veïnatge”, diu Roman. “De fet, estàvem tan enfeinats amb les nostres vides que no coneixíem ni els veïns!”, lamenta per la seva part Calderer. “I puja-li el pa o la compra, si ho necessita”, diu Calderer. 

4.  No delatis, millor empatitza

“Més que convertir-nos en fiscals dels altres, hem de mostrar empatia”, diu Roman. De fet, cal anar alerta amb retreure (des del balcó) la presència de gent al carrer. “No sabem què li passa a cadascú. T’han d’insultar per anar a treballar?”, diu Roman. 

5.  No amaguis res als nens

Segons Carulla, “s’ha d’explicar el que està passant a les criatures: Sense alarmismes, però clarament”. Ah! “I no podem callar davant les seves preguntes: No passa res per dir-los que nosaltres també dubtem, així co-gestionem la incertesa”.  

Conversa per la finestra, a un carrer de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

6.  No miris Twitter en excés

Un dels mals que tothom ha passat a l’inici va ser la sobreexposició mediàtica: O sigui, veure constantment els informatius de TV o no sortir de Twitter i Facebook, on les notícies catastrofistes sobre el virus són majoritàries. “Desconnectem la televisió i el telèfon mòbil, si cal”, diu Roman. 

7.  Videotrucada: També pels avis

“Ensenya a fer una videotrucada als avis i àvies”, explica Calderer. O sigui, que les xarxes socials seran per ells i elles una via important de socialització (tal com és per tothom) i cal tenir paciència. “Cal explicar-los com funcionen i que no quedin enrere”, afegeix Calderer. 

8.  A les 20 h, aplaudir en grup

És una activitat que et connecta amb la societat, diu Calderer. “Et sents part d’una comunitat i a més a més somrius a gent que a penes coneixes, de forma que  genera complicitat”, afegeix. I reforça un pensament positiu: Aquest confinament funcionarà perquè totes estem fent l’esforç. 

9.  Cafè virtual: Cuida l’amistat 

“Les xarxes socials són molt bones si estan ben utilitzades”, diu Roman. Fes un vermut virtual, un cibercafè, una videotrucada mentre dineu… En temps de distanciament social, comunicar-se és estimar-se. Pots telefonar una persona diferent cada dia.

10.  “Aquí i ara”, pensa el present

Molta gent ha quedat a l’atur o té por de no poder pagar la hipoteca. “Malgrat sigui dur, si no està en la nostra mà una solució immediata, és un problema que hem d’intentar posposar mentalment per quan això acabi”, reflexiona Carulla. 

Comentaris
To Top