Ciutat

La sortida dels nens obre la porta a canvis a la ciutat

El primer episodi de la desescalada del confinament donarà pas el proper cap de setmana a una segona fase en què els majors de 14 anys podran sortir a fer esport sempre que respectin les normes sanitàries

Dos nens davant d'un parc precintat / ALBERT SEGURA

La sortida dels nens de diumenge va mostrar les llums i ombres d’un procés desconfinament que s’haurà de fer tard o d’hora, però sempre amb totes les garanties sanitàries. És per aquest motiu que el Govern estudia quins canvis caldrà fer per preservar la seguretat dels vianants, a través d’una anàlisi tècnica de com caldrà actuar arreu de la ciutat.

Si bé és cert que forces com ERC i Crida per Sabadell han demanat més espai per als vianants, el Comitè de Crisi local considera que es podrien tenir un efecte crida i convertir-se en espais de massificació. “Cal aplicar mesures per fer el desconfinament, la bicicleta i altres mitjans guanyaran pes per davant del transport públic, però cal ser conscients que peatonalitzar no ho és tot, i per això hem de trobar mecanismes perquè la gent vagi a altres llocs i no es concentrin tots al mateix espai”, explica l’alcaldessa, Marta Farrés.

Les primeres mesures s’han de decidir aquesta mateixa setmana, ja que dissabte serà el primer dia que els majors de 14 anys podran sortir a fer exercici al carrer. “Hem de garantir que no hi hagi una imatge de normalitat, perquè no es tracta d’un desconfinament”, adverteix.

Amb tot, la imatge d’un diumenge amb la Rambla oberta i tot de famílies aprofitant el primer dia de “llibertat” dels menors va xocar a més d’un vianant, que veia com els cotxes seguien circulant, sempre en molta menor mesura del que era habitual abans de la pandèmia. És per això que una de les possibilitats que es valora és recuperar el tall d’aquesta via en diumenges i festius, el primer aquest proper divendres, 1 de maig.

Pel bon camí

Tot i les imatges que s’han difós de famílies senceres al carrer, els experts valoren que la sortida es va fer de manera correcta. “D’acord amb el que hem vist, no hi ha perill de repunt a priori, sempre i quan es mantingui la distància de seguretat de dos metres entre persones i hi hagi els hàbits necessaris d’higiene, tant entre petits com en grans”, explica el doctor Josep Farrés, epidemiòleg. De fet, la sortida d’infants la valora com la millor opció, d’acord amb el procés de maduració que necessàriament han d’assumir els més petits. D’aquesta manera, assegura que en termes generals la ciutadania ha actuat de manera responsable, i que, per tant, s’ha respost a les expectatives que hi havia posades en aquesta primera jornada .

De cara a dissabte, deixa en mans de la ciutadania que es recuperin certs hàbits: “Si tota aquesta setmana veiem que se segueix amb la tendència de reducció d’ingressos i la demanda a Urgències, dissabte es donaran més permisos, entrant en una desescalada que ens ha de dur a reprendre una certa normalitat; és molt important que des d’un punt de vida de societat és pugui anar per aquest camí i deixar que la gent es pugui guanyar la vida”, apunta.

No obstant, adverteix que l’escenari que ha de venir s’haurà d’anar analitzant dia a dia, d’acord amb l’evolució que la pandèmia tingui a casa nostra, per minimitzar riscos i evitar fer passes enrere.  Amb tot, apunta que el futur a curt termini dependrà dels resultats de les analítiques que es faran en les properes setmanes, i que permetran que en la segona quinzena de maig es pugui dibuixar, entre altres coses, l’estiu que ens espera.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top