DSFamília i nens

La tornada és aquí: enllestim motxilles!

Un nen amb mascareta pinta un dibuix / LLUÍS FRANCO

Us portem la darrera actualització abans de la tornada a l’escola d’aquest dilluns, 14 de setembre. Una guia per a famílies que vulguin posar-se al dia de les últimes indicacions del departament de Salut i d’Educació. Per encarar amb una mica més d’informació (que bona falta que fa!) aquest curs ple d’incertesa. Aquí teniu 12 respostes a qüestions molt concretes per esbargir alguns dubtes. Molta sort, pares!

La gestió emocional, una assignatura més

Hi haurà classes presencials per, tal com va apuntar el conseller, motius “pedagògics, emocionals, de socialització i de conciliació familiar”. El currículum d’aquest curs prioritzarà aprenentatges clau amb un enfocament global i competències digitals. Es treballarà, sobretot, la gestió emocional dels alumnes. En cas de confinament, la formació continuarà de forma telemàtica, garantint la continuïtat del curs escolar.

Alerta! Símptomes a tenir en compte!

L’alumnat no pot tenir una temperatura superior als 37,5ºC (ni haver-la reduït amb antitèrmics). Com que el mal de coll i el refredat nasal, amb mocs o sense, són molt habituals en els infants, només s’haurien de considerar símptomes potencials de Covid quan també hi ha febre o altres manifestacions: tos, dificultats per respirar, fatiga, dolors musculars, mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea i pèrdua d’olfacte o gust.

La mascareta, a partir de quina edat és obligatòria?

Els alumnes de més de 6 anys han de dur mascareta a tots els centres de Sabadell durant les dues primeres setmanes de curs, com a mínim. El Procicat ha considerat que, tenint en compte que l’alumnat encara no prové d’un grup estable perquè és l’inici de curs, és raonable que les dues primeres setmanes tots els menors portin mascareta. Si les condicions ho permeten, dels 6 als 12 anys no serà necessària a l’aula. A partir de secundària, és a dir, dels 12 anys, serà sempre obligatòria, a tot el recinte educatiu. Cada dimecres es comunicarà a les escoles si el dilluns següent continua l’obligatorietat de dur o no mascareta.

Entrades i sortides cada 10 minuts

Es faran de forma esglaonada. S’assignaran els punts d’entrada i sortida als diferents grups en intervals de 10 minuts. L’Ajuntament de Sabadell, per afavorir el manteniment de les distàncies de seguretat, i d’acord amb els centres educatius, ha autoritzat el tancament al trànsit de 33 carrers a les hores d’entrada i sortida d’escola. D’aquesta manera s’evitaran aglomeracions. Es facilitaran tanques als centres educatius i es reforçarà la presència policial i d’agents cívics als diferents punts per garantir el respecte a les noves mesures.

Aquest any hi haurà colònies i excursions?

Sí, amb les mesures de prevenció i seguretat necessàries. De fet, des d’Educació s’insta els centres a organitzar activitats lectives a l’exterior de l’escola. Pel que fa a colònies, hi haurà d’haver una persona responsable d’higiene i salut. Es mantenen part de les mesures de les escoles: les activitats s’hauran de realitzar en petits grups de convivència. En aquests casos, la mascareta no serà obligatòria quan s’estigui amb el grup, però sí quan es faci ús d’espais comuns. Es poden fer jocs tradicionals, activitats físiques i esportives sense contacte físic.

Quan no es pot anar a l’escola, per cap concepte?

En cas d’estar aïllat per donar positiu en Covid. Tampoc en cas d’estar a l’espera de resultat d’una prova PCR, de conviure amb una persona diagnosticada o d’estar en quarantena domiciliària, per haver estat en contacte amb una persona encomanada. Educació apel·la a la responsabilitat de les famílies perquè es comprometin a no portar els fills quan tinguin simptomatologia.

Com serà l’hora d’esbarjo al pati escolar?

Cada grup de convivència estable tindrà un torn per sortir de forma esglaonada al pati, i no es podrà barrejar amb altres grups.  L’ús de la mascareta serà obligatori a secundària i en el cas de primària, s’haurà de portar quan ho determini la situació epidemiològica. No es poden compartir estris, joguines, ni menjar.

Casos de malalties cròniques

S’han de valorar cas per cas, amb la família o tutor i l’equip pediàtric, les implicacions a l’hora de reprendre l’educació presencial. En cas que no es pugui fer activitat presencial, la formació serà telemàtica.

Mesures de prevenció a dins les aules

Es reforçarà la neteja, ventilació i desinfecció. Si cal, cada classe durarà 10 minuts menys per poder dedicar temps a la higiene. Cada grup estable a l’aula tindrà el seu professor, que estarà obligat a dur mascareta. S’ha d’evitar compartir estris i dispositius i si es comparteixen han d’estar desinfectats prèviament.

Com m’informo sobre la situació?

Educació ha posat a l’abast de les famílies un canal de Telegram amb informació diària i contínua sobre les escoles. El nom és Canal Salut Escola. Les mateixes publicacions es faran al web Escola Segura.

Cas de Covid a l’escola. Què passa?

Si es produeix un positiu, tot el seu grup estable de convivència haurà de fer aïllament preventiu a casa durant 14 dies. A tots se’ls farà una prova PCR al més aviat possible. Si el resultat surt negatiu, també caldrà fer l’aïllament domiciliari durant 14 dies, ja que és el període màxim d’incubació del virus. I si dos membres de dos grups diferents que comparteixen un mateix espai (edifici, un torn, una ala d’un edifici, el menjador…) tenen un resultat positiu de la PCR? En aquests casos, el Servei de Vigilància Epidemiològica farà una valoració i es podria recomanar l’aïllament domiciliari dels grups d’aquell espai durant 14 dies. Els centres no tancaran completament. L’únic cas en què es tancaran les escoles serà si s’ha de recórrer al confinament total.

Comentaris
To Top