Oci i cultura

Sona ara a Lleida la sirena del 36 forjada a Sabadell

La sirena original, datada del 1936, ahir al cim de Lleida ciutat on s'alça la Seu / LA BAULA

La coneguda com a Sirena de Gernika, fabricada a Sabadell, ha tornat a sonar. Ho ha fet a la ciutat de Lleida, tot coincidint amb el 83è aniversari del brutal bombardeig de la Legió Còndor nazi sobre la capital de Ponent. Concretament, nou avions Savoia-79 hi van deixar caure prop de 400 bombes. Cedida per l’entitat memorialista basca Astra Gernika, aquesta iniciativa ha estat impulsada per l’Ateneu Cooperatiu La Baula de Lleida.

Aquest sistema d’alerta antiaèria, però, no havia sonat mai a Lleida. De fet, és la sirena que l’any 1937 va alertar la població de Gernika (Bizkaia) de l’arribada de l’aviació feixista. I que com en el cas lleidatà, estava liderada per la Legió Còndor de l’Alemanya. “En aquella ocasió anunciava el desastre, avui ens recorda el dolor i les conseqüències del feixisme!”, manifestaven ahir membre de l’Ateneu, tot donant les gràcies a Astra Gernika “per aquest gran regal”. 

Aquesta iniciativa és una forma de donar compliment a una moció presentada i aprovada fa 2 anys al ple de la Paeria, en què s’instava l’Ajuntament a fer sonar les sirenes dels edificis oficials durant tres minuts a l’hora en què es va produir el bombardeig (a les 16 h).

Aquesta sirena la va fabricar l’empresa sabadellenca LESA (La Electricidad, SA), molt probablement entre l’estiu i l’hivern del 1936.

Estampa de la foneria La Electricidad, al costat de l’estació del Ferrocarril del Nord, el 1920 / AHS

Comentaris
To Top