DS MOTOR

Impost sobre el CO2: suspensió ‘sine die’?

Enguany es meritarà amb la tarifa més baixa
Enguany es meritarà amb la tarifa més baixa / LL. FRANCO

La Patronal Catalana de la Distribució d’Automoció (FECAVEM), la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) i Foment del Treball demanen la suspensió sine die de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni (CO2) dels vehicles de tracció mecànica. El motiu? Evitar perjudicis econòmics, que no ajudaran l’activitat i l’ocupació, fins a superar la situació econòmica actual, provocada pels efectes per la Covid-19.

En una carta conjunta, adreçada al vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès, expressen la “preocupació” en el context actual. “No hem d’oblidar que la crisi sanitària s’ha transformat també en una crisi econòmica sense precedents, per la seva intensitat en tan poc temps, i està posant en perill la supervivència de moltes empreses i llocs de treball, a més d’augmentar la pressió fiscal als usuaris de Catalunya”.

Si bé és cert que el Govern va deixar sense efecte l’exercici 2019 que obligava a tributar turismes i furgonetes, enguany es meritarà a 31 de desembre del 2020 amb la tarifa més baixa –fins a 120 g/km en el cas dels turismes i les motocicletes fins a 160 g/km per a les furgonetes–. Una rebaixa que no ha satisfet FECAVEM: “És imprescindible deixar sense efecte aquest impost mentre duri aquesta situació excepcional. No s’ha d’oblidar que sobre l’automoció recauen un munt d’impostos i, a més, a diferència de la resta de comunitats autònomes espanyoles, Catalunya grava la tinença de l’impost CO2 amb la justificació de fer front a un problema de caràcter global com és el canvi climàtic”, lamenten.

Per últim, adverteixen que aquesta fiscalitat més elevada resta competitivitat a les empreses del país i pot generar un efecte pervers: empreses amb seu a Catalunya volen marxar i d’altres que al seu dia van marxar mantenen la seu per l’elevada fiscalitat.

Comentaris
To Top