Ciutat

Salut dotarà els CAPs de 92 nous professionals

Salut n’incorporarà 92 i farà un seguiment rutinari de les residències en un pla amb el qual destinarà 2,6 milions d’euros a Sabadell

Sala d'espera del CAP Concòrdia, en una imatge d'arxiu / VICTÒRIA ROVIRA

Els CAPs de Sabadell incorporaran 92 professionals en total entre les entrades que ja hi ha hagut en les darreres setmanes i les que hi haurà des d’ara fins a final d’any, segons ha pogut saber aquest diari. És la principal novetat del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària dotat amb 2,6 milions d’euros i que “vol ser un motor de palanca i transformació” dels CAPs, tal com explica al D.S. la directora de Sector sanitari Vallès Occidental Est del CatSalut, Núria Serra. Una inversió esperada pels treballadors, que en els últims mesos han patit la pressió assistencial a causa de l’epidèmia.

A part d’incorporar personal, una altra novetat destacada és que els CAPs passaran a fer un seguiment proactiu de les residències –no s’havia fet mai fins ara, que només era puntual– després de la crisi que es va viure en la primera onada de la pandèmia, amb una onada de mort entre la gent gran. I en aquest sentit, també en els mateixos centres, es vol mantenir al màxim l’atenció als malalts crònics.

El pla preveu que de les 92 persones, 41 s’incorporin només mentre duri la pandèmia per ser una solució conjuntural, mentre que 51 s’hi quedaran de forma indefinida per reforçar l’estructura.

La part conjuntural es basa en la contractació de personal per fer el seguiment de casos de coronavirus, la qual cosa ha d’agilitzar el seguiment i descongestionar les línies telefòniques, segons assegura el departament. Dels 41 professionals, 30 són gestors Covid, dels quals cada CAP n’incorporarà tres, menys Can Rull que en seran dos i Sud, quatre. Les altres 11 incorporacions puntuals corresponen als professionals dels centres de salut que actuen de referents a les escoles (RECO Covid) que tenen assignades. En aquest cas, tots els CAPs n’incorporaran un, menys el del Centre, que en tindrà dos de nous. La diferència es deu a la gran quantitat d’escoles que té assignades. Serra subratlla que des de Salut s’aposta per l’autonomia de gestió de cada centre i, per això, cadascun “ha dit què necessitava” tenint en compte el pressupost disponible.

Amb pandèmia o sense, els CAPs de Sabadell també incorporaran 51 professionals més que permetran que tinguin el personal que Salut considera necessari per poder afrontar els canvis que ja volia impulsar abans de la pandèmia i que la Covid-19 ha accelerat. Núria Serra explica que “abans de la Covid hi havia bastant unanimitat en el sector de fer canvis a l’Atenció Primària”, com un excés de burocràcia, la necessitat de facilitar l’accés i tenir altres perfils professionals. Ja de cara a l’any vinent es treballa per incorporar nutricionistes i més psicòlegs i psiquiatres per treballar als CAPs i ampliar la cartera de serveis. En aquesta línia, es manté l’aposta per concentrar la pediatria. De moment es vol consolidar el projecte de l’equip del Nord i després es valorarà si es replica a la resta de la ciutat.

Taula d’incorporacions per ampliar el personal dels CAPs de Sabadell / CEDIDA

El nou model de l’Atenció Primària preveu mantenir el metge de família com a referent de cada veí, però amb canvis. Especialment perquè al metge se li treuen funcions burocràtiques com qüestions d’agenda o de gestió de documents que assumirà el perfil d’assistent de salut (GIS, Gestors d’Informació i Serveis). Tal com descriu Serra, “tindràs el teu metge de referència i l’has de tenir, però no li has de demanar si necessites un certificat”, per exemple. Això creu que metges i infermeres se centrin a “aportar valor en el que saben fer: el diagnòstic, les proves, i el control, entre altres”.

Més atenció a les residències

El Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària preveu que els CAPs passin a fer un seguiment rutinari de les residències, cosa que no passava fins a l’arribada de la Covid-19. Serra apunta que “abans de la Covid els Equips d’Atenció Primària (EAP) no eren proactius. Ara cadascun d’ells té unes residències de referent i fan un seguiment proactiu setmanal”. La dotació és de pràcticament 400.000 euros entre aquest any i que ve.

El futur del Poblenou

Salut es compromet a “estudiar” que el consultori local del Poblenou pugui tenir “continuïtat” amb el model de transformació amb atenció a la cronicitat. A petició de l’Ajuntament de Sabadell, el departament estudiarà mantenir-lo utilitzant tot el centre cívic del barri i no només una part. Serra subratlla que “es tracta d’una població que malgrat que no ha tingut l’equipament al costat, l’hem atès amb tot el que necessitava”. I destaca que les visites d’atenció domiciliària han augmentat un 62% en infermeria i un 33% en medicina.

Aquest pla no preveu l’ampliació física d’alguns CAPs per guanyar espai, un projecte que Salut refreda a l’espera de seguir-lo madurant. Sí que s’ha acordat utilitzar properament el casal cívic dels Merinals per fer un cribratge intensiu.

Comentaris
To Top