Oci i cultura

L’any que ETA es va fer ‘tele’, també a Sabadell

L'expolicia Isidro Andrés, durant l'entrevista / ROGER BENET

L’interés per l’activitat d’ETA ha revifat enguany. Ho fa fet, sense dubte, a cavall de l’adaptació audiovisual de la novel·la Patria (Fernando Aramburu, 2017). La sèrie d’HBO estava cridada a triomfar, tal com ja ho havia fet el llibre. S’hi han afegit altres projectes com la sèrie La línia invisible (sobre la ETA primigènia de finals dels anys 60), de Movistar +; així com el documental El desafío de ETA, d’Amazon Prime Video. 

És més aviat aquesta senda documental la que transita La firma d’ETA, el documental que Ràdio Sabadell acaba d’estrenar tot coincidint amb el 30è aniversari de l’atemptat de la banda a Sabadell. Els autors la periodista Núria García i el fotògraf i tècnic de so Roger Benet, que han fet dues recerques paral·leles: La de ciutadans que visquessin els fets i la de material periodístic de l’època. Així, García i Benent han bussejat per les hemeroteques de televisions com TV3 i TVE per rescatar imatges d’aquells dies. 

Núria García i Roger Benet han bussejat en les hemeroteques per trobar imatges de l’any 1990, amb escenes de desconcert

De fet, un dels punts forts del documental són aquestes imatges del desconcert que es vivia a la zona de l’atemptat, en les hores posteriors a l’esclat de la bomba. Es pot observar l’impacte causat en els balcons (la deflagració va afectar un centenar d’habitatges), així com l’anada i tornada de personal sanitari i policial. També es recupera el rostre jovenívol de l’expresident Jordi Pujol, així com el llavors alcalde d’ICV Antoni Farrés.  

També es mostra el funeral de les 6 víctimes, celebrat a l’Església de Sant Fèlix davant una plaça encara transitable pels cotxes. 

Veus de primera mà

L’altra línia de recerca és la dels personatges que, encara avui dia, recorden ben bé els fets: Veïns del carrer Josep Aparici i Ribot i del carrer Serra de La Creu Alta, familiars dels morts i els seus companys de la Policia Nacional…

El periodista local Jordi Aguilera / ROGER BENET

Aquí entra (i funciona) el record humà. “Recordo perfectament…”, diuen alguns dels entrevistats, tot destacant la importància que l’atemptat va tenir en el seu moment vital; de la mateixa manera que molts es demanen on eren en el moment que els avions s’estavellaven contra les torres bessones de Nova York l’11-S o el matí que esclataren les bombes de la Renfe aquell 11-M. 

Es el segon documental després de ‘Les heroïnes del tèxtil’

Un dels “recordo perfectament” és el del periodista Jordi Aguilera, qui va donar l’alreta a TV3 i qui -de pas- ens remet a com s’exercia el periodisme en els anys 90: Sense telèfons mòbils ni WhatsApp, sense internet… Més aviat amb cabines telefòniques i molta audàcia. 

Altres dels records són, per exemple, els de Josep Masip, expresident de la Creu Roja a Sabadell. I llança un dard: “Criticaré tota la vida que no se suspengués el partit CS Sabadell-Málaga”.  

Documentals de Ràdio 

La firma d’ETA és la segona incursió de Ràdio Sabadell en la producció documental audiovisual, després que a finals de 2019 rodessin Les heroïnes del tèxtil, d’Helena Molist i Roger Benet.

Aquells que vulguin aprofundir en les petjades d’ETA a Catalunya poden llegir el llibre ETA i nosaltres, del periodista Antoni Batista, corresponsal al País Basc durant 23 anys.

Comentaris
To Top