Ciutat

Instal·len una hectàrea de plaques solars a les depuradores de Sabadell

Es tracta de les instal·lacions més grans de les depuradores de Catalunya/ Victòria Rovira

Ajuntament de Sabadell, Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Sabadell han instal·lat més d’una hectàrea de plaques fotovoltàiques a les dues estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) de Sabadell. Avui s’ha presentat la instal·lació dels dos parcs fotovoltaics, amb una inversió que supera el milió d’euros.

Els parcs ocuparan una superfície d’11.541 metres quadrats i tindran 1.873 mòduls elevats amb plaques solars: 1.029 a la depuradora de Riu Sec i 844 a la del Riu RipollLa potència instal·lada serà de 511 kWp a la planta del riu Sec i 400 kWp a la depuradora del riu Ripoll, i produiran una energia anual equivalents al consum de 200 habitatges (1.350 MWh/any). Segons el director de l’ACA, Lluís Ridao, aquest projecte evitarà l’emissió de 626 tones de CO2 a l’atmosfera: “Aquestes plantes seran molt eficients perquè generaran autoconsum”. 

Els parcs permetran aconseguir un 9% més de l’autoproducció d’energia neta a les dues plantes depuradores de Sabadell. Juntament amb l’energia produïda pels aerogeneradors i a l’aprofitament del biogàs, s’autoproduirà el 21% de l’energia que consumeixen les dues depuradores. Actualment, les dues EDAR autoprodueixen un 12% de l’energia que consumeix.

Les més grans de Catalunya

La instal·lació s’emmarca dins del Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica al sanejament de Catalunya, que està desplegant l’ACA des de 2018. Així ho ha explicat Ridao, que afegeix que, les de Sabadell, són les instal·acions més grans de Catalunya. Hi coincideix el director d’Aigües Sabadell, Joan Cristià: “És la depuradora catalana on es fa una aposta més important”. L’ACA té previst implantar de manera progressiva instal·lacions d’energia fotovoltaica en diverses depuradores catalanes, fins arribar a una potència instal·lada superior als 90 MW. En aquest sentit, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat que és una forma d’exercir la capitalitat en termes energètic. “Estem treballant en un model de futur i sostenible”, ha remarcat.

“És un punt i seguit”, s’han compromés les tres parts. En el futur, la previsió és que el percentatge d’autoconsum pugui ascendir fins el 78% amb l’extensió de les plaques solars, l’aprofitament de l’energia hidràulica i la codigestió.

Un altre projecte que s’està implantant a les dues depuradores de Sabadell és la promoció de la biodiversitat. A la planta del Riu Ripoll s’han creat zones de plantes amb flors per afavorir els pol·linitzadors, s’ha potenciat el control d’espècies invasores i els espais verds amb plantes pròpies per reduir la petjada hídrica. S’han diversificat els hàbitats i microhàbitats dins de la depuradora, amb la instal·lació de caixes niu, rocalles i un hotel d’insectes, entre d’altres.

Comentaris
To Top