Oci i cultura

Un viatge pels paisatges del Romanticisme

Un apassionant viatge pels paisatges del Romanticisme. El compositor i músic Benet Casablancas (Sabadell, 1956) ha publicat el seu nou llibre, Paisajes del Romaticismo Musical (Galaxia Gutemberg). Es tracta d’un assaig llarg i ambiciós (638 pàgines) que “s’adreça als melòmans, però també als lletraferits, als amants de les diverses arts, el cinema, en definitiva la cultura, i les grans realitzacions de l’esperit humà i la tradició humanística”, explica Casablancas.

Amb pròleg d’Eugenio Trías i epíleg d’Hermann Danuser, l’assaig té com a subtítol Soledad y desarraigo, noche y ensueño, quietud y éxtasis. Del estancamiento clásico a la plenitud romántica. Si més no, el llibre convida el lector a un apassionant viatge pels paisatges del Romanticisme, on cobren gran relleu els motius i figures del caminant, el bosc, la nit, la ironia, la suspensió del temps, l’anhel d’espiritualitat i l’èxtasi.

El nou llibre de Benet Casablancas / CEDIDA

Història, diàleg interdisciplinari i anàlisi es donen la mà en fecunda trobada amb l’ideari estètic i filosòfic de l’època, amb la seva poesia i pintura, establint una suggestiva cartografia sonora que emmarca alguns dels assoliments més extraordinaris de l’evolució del llenguatge musical. De fet, Casablancas s’aproxima a la matèria musical que vol analitzar a partir d’indicis i d’investigacions de naturalesa detectivesca.

Si més no, l’autor insereix la seva indagació en un ampli arc temporal que parteix dels grans mestres clàssics fins a arribar als creadors capitals dels segles XX i XXI, oferint al lector perspectives inèdites sobre una època clau de la nostra tradició cultural. I és que la música és alguna cosa més que un joc de formes sensorials en les quals el món dels sons troba la seva pauta rimada i ritmada, o el seu perfecte acomodament als nostres ritmes cardíacs.

Comentaris
To Top