DSCases

‘Home Staging’

cedida: marca de casa

Des d’una perspectiva tradicional, el concepte és contraintuïtiu: les cases es decoren per fer-les a gust dels ocupants, quan la compra o el lloguer ja s’han signat. I molt sovint, l’estat de l’habitatge abans de la venda condiciona la inversió posterior en interiorisme i, per tant, el preu de l’operació. El home staging –literalment, “escenificar l’habitatge”– li dona la volta al concepte: si vols vendre o llogar un habitatge de forma eficient, fer que el “producte” sigui el més atractiu possible ajudarà. Ben senzill.

En els darrers anys, aquesta tècnica s’ha popularitzat a Catalunya i Espanya com a estratègia de màrqueting que facilita, recolzada en les eines que proporciona internet, la venda o lloguer d’un immoble al millor preu de mercat. Per a alguns és una tècnica més, per a altres un instrument força útil, però és cert que el seu ús creix des que va arribar al nostre país, fa una dècada.

Bàsicament, es tracta d’optimitzar la venda o lloguer d’un habitatge fent més atractiu el pis o la casa mitjançant l’aplicació de tècniques d’interiorisme i decoració a càrrec de professionals especialitzats.

El fonament del home staging, d’origen americà, és senzill: la compra o lloguer d’un habitatge és una decisió meitat racional i meitat emocional. Si l’immoble és antic o està massa personalitzat, i això amaga els seus trets essencials, necessita un rentat de cara que sedueixi la persona o persones interessades.

Eficàcia real

Per Anna Lavado, fotògrafa professional, una contrastada home stager sabadellenca i responsable de la firma Marca de Casa, el home staging no és només una moda. “Dona idea de la repercussió d’aquesta tècnica en el nostre àmbit el fet que en els quatre anys de funcionament de Marca de Casa hem portat a terme més de 400 projectes, des dels més senzills com adequar la casa i fotografiar-la fins als més complexos que inclouen la pintura i reparació de l’immoble”.

Lavado, que va arribar al home staging a través de la fotografia, considera que aquesta feina cal fer-la amb passió però també amb coneixement, per la qual cosa es va formar com a home stager professional i fotògrafa d’interiors: “No és el mateix preparar una casa per viure-hi que per vendre-la”, ja que requereixen tècniques diferents per satisfer el client.

El procés a seguir? “La filosofia del home staging és netejar, recollir i redistribuir l’habitatge; treure aquells elements que personalitzen (fotos, trofeus, souvenirs…) o recarreguen massa. La idea és dotar al pis d’un aspecte neutre amb el qual es puguin identificar moltes persones”.

En aquest sentit, “petites reparacions o una capa de pintura són a vegades necessàries. La redistribució de mobles i elements de la mateixa casa o l’ús de mobles de cartró també ajuden. És important que la gent, durant la visita, es pugui moure amb normalitat, sense haver d’esquivar obstacles”.

El home staging conclou amb un reportatge fotogràfic professional i de qualitat que es penja a internet, a la web de l’agència immobiliària o als diferents portals existents. “Les imatges han de suggerir, però no enganyar: quan el possible comprador visita l’habitatge no ha de sentir-se decebut, sinó estimulat. És millor reparar un petit desperfecte, però si no ho fas, és millor ensenyar-ho”.

Pel que fa al preu del home staging, “no hi ha una tarifa fixa, depèn del tipus d’encàrrec. Pot oscil·lar entre els 300-500 euros d’un treball senzill i els 1.000-1.500 si es tracta d’un pis nou buit que cal equipar amb mobles de cartró. És una inversió que sempre s’acaba recuperant”.

“Escenificar un home staging, amb la col·locació de l’attrezzo i la realització del reportatge fotogràfic, és qüestió d’unes hores. El treball més complex que he tingut, amb la intervenció de diferents professionals, va durar un parell de setmanes, ja que era una casa molt gran i desactualitzada”.

Anna Lavado indica que “el home staging no revalora l’habitatge, ja que el preu el determina el mercat en funció de la zona, l’antiguitat i els metres quadrats, però sí que ajuda a vendre’l en la banda alta de la forquilla de preus. I amb rapidesa més gran: la venda pot baixar de 10 mesos a 38 dies, parlant sempre de mitjanes. Això també estalvia els rebuts de l’aigua, la llum, impostos… Algunes cases triguen dos anys a vendre’s…”.

Habitatges neutres i acollidors

Tamara Fosalba és la responsable de home staging a PROIM Primum Vivere, firma sabadellenca especialitzada en gestió immobiliària, nascuda fa un parell d’anys de l’experiència professional de gairebé dues dècades dels seus promotors, la mateixa Tamara Fosalba i Miguel Moreno.

“Confiem plenament en l’eficàcia del home staging i per això ho incloem com un servei totalment gratuït en totes les nostres exclusives. Lliga perfectament amb l’objectiu d’oferir habitatges en les millors condicions, i ens ajuda a aconseguir una venda òptima per a totes les parts”.

Fosalba deixa clar que “el home staging no és decorar l’habitatge, que és quelcom personal i subjectiu. El home staging vol convertir l’habitatge en un lloc el més acollidor i neutre possible, amb l’objectiu de captar l’atenció del major nombre possible de persones”.

En el seu cas, el home staging comprèn, en línies generals, la reparació de la casa, la seva neteja i rebuig dels espais, la despersonalització i organització dels mateixos i, finalment, la seva distribució, decoració i harmonització, per “ressaltar les seves virtuts i minimitzar els seus defectes, sense paranys”.

El home staging “ens permet mostrar espais més amplis, nets, lluminosos i harmònics. En definitiva, habitatges còmodes, funcionals i acollidors”.

Amb la complicitat del client i de la mà del home staging, “aconseguim augmentar l’interès per l’immoble i, el que és més important, el nombre de visites. Es genera així una revaloració i la venda es produeix en un reduït termini de temps i d’una manera més satisfactòria”.

No val per a tothom

El home staging s’universalitza, però no tothom aposta tan decididament per aquesta tècnica de màrqueting, com es desprèn de la consulta realitzada entre diverses immobiliàries locals. Algunes la veuen com una eina de suport més i altres no la fan servir per desconeixement, perquè no la necessiten o perquè encara no li veuen la rendibilitat.

Per a Jaime Rodríguez, d’Apivend SBD, assessors i gestors immobiliaris de Sabadell, “és una tècnica interessant perquè permet accelerar el procés de venda, ajudant el comprador a visualitzar d’una forma més realista el seu futur habitatge”.

Actualment, “ens adrecem o cerquem la col·laboració d’altres agències especialitzades del sector quan necessitem portar a terme un home staging tant en habitatges nous com de segona mà”.

Les agències que obvien el home staging diuen que no s’adapta o no és útil per al tipus de producte immobiliari que comercialitzen, o bé que redueix el benefici econòmic de l’operació, especialment si és en petites compravendes. En alguns casos, fan notar que aplicar aquesta estratègia requereix una inversió en temps i diners que una petita immobiliària no pot assumir, tot i reconèixer que pot ajudar en el moment de promoció i venda, per exemple, de pisos buits nous o de segona mà.                        

Les imatges han de suggerir, no enganyar: el comprador ha de sentir-se estimulat

Publicitat
Comentaris
To Top