Publicitat
ZÀPING

Noemí Casquet: “L’erotisme es pot trobar a tot arreu”

No és sexòloga, com pensa molta gent. Noemí Casquet (1992) és periodista especialitzada en sexualitat, autora de la trilogia Zorras, Malas i Libres i divulgadora de continguts. De Cifuentes, va viure a Sabadell fins als 22 o 23 anys, ara no ho recorda. El seu record més maco, la Zona Hermètica: “M’ha regalat experiències precioses, va coincidir amb la meva revolució sexual”. 

Als seus llibres parla de trencar tabús a cop de realitat. Novel·la sense embuts. Com comença?

De ben petita, la meva mare em va ensenyar l’abecedari i a escriure. També m’ha donat molta educació sexual. Quan tenia 12 anys llegia els clàssics de la literatura i m’encantava escriure terror i fantasia.

I per què escriptura eròtica?

El sexe va entrar a la meva vida. Vaig deixar d’escriure quan vaig caure en una relació de maltractament, dels 14 als 20 anys. I fa pocs anys vaig trobar la tecla del que més m’agrada. L’erotisme es pot trobar a tot arreu. Ara treballo amb una nova obra, però no vull que la novel·la eròtica segueixi un patró. Vull crear referents culturals. I normalitzar pràctiques no normatives.

Com per exemple?

La no monogàmia, el tantra, el BDSM…

Expliqui’ns.

El tantra i el BDSM són pràctiques meditatives, permeten connectar la nostra espiritualitat a través del sexe. El tantra permet meditar amb el plaer. El BDSM materialitza la jerarquia energètica entre dues persones. I, a través del mal físic, podem trobar la meditació. Ara bé, se n’ha de saber. I calen límits.

Noemí Casquet / Cedida (Jaime Menéndez)

Noemí Casquet / Cedida (Jaime Menéndez)

La immediatesa de les plataformes per lligar posen en perill les relacions de carn i os? 

Ara parlem obertament, ens alliberem. Però compte, estem caient en el sexe pel sexe, el consum de cossos. Hem d’educar en la sexualitat, però de forma conscient.

Sigmund Freud insistia que naixem bisexuals.

No obligaré ningú a provar-ho, però naixem amb un context i ja estem programats. El gènere femení és més propens a ser bisexual que el masculí. Tenim més llibertat a desenvolupar la nostra sexualitat.

És possible –i sana– la no monogàmia en totes les relacions?

És possible trencar amb les creences establertes de l’amor romàntic. Però el poliamor no és per a tothom. És una opció més. No pretenem estar un esglaó més amunt que la monogàmia, tampoc ha de ser per sempre. Cal entendre que si no et funcionen les relacions, si hi ha infidelitats, si sents ansietat per pensar en el compromís… existeix aquesta altra opció. Fins ara, hem actuat per imposició i imitació.

“El tantra i el BDSM són pràctiques meditatives, connecten la nostra espiritualitat a través del sexe”

Se sent gelosia?

No som robots, sentim aquestes emocions. La gelosia és una emoció complexa i s’ha de deconstruir per detectar què estàs sentint. Por, inseguretat, tristesa, ràbia… i permet arribar a l’arrel dels nostres problemes. Però s’ha d’aprendre a gestionar-les perquè no interfereixin i per conèixer-nos millor. S’ha de gestionar per obrir un camí cap a la introspecció. Hi ha llibres que poden ajudar, com El libro de los celos, de Kathy Labriola. Vull aclarir relació no monògama no implica que sigui obligatori tenir altres parelles sexuals, és només una oportunitat.

Un dels cursos de Santa Mandanga és mantenir relacions sanes. Què n’hem d’aprendre?

Uf, tantes coses! No sabem escoltar, comunicar, empatitzar, comprendre. Hi ha moltes relacions tòxiques basades en la infidelitat, la dependència emocional. Fa falta educació sexual i emocional. Quan aprens a gestionar-ho, et desprens de la por. I no hi ha res més revolucionari que ser qui ets.

Per què ‘Zorras’, ‘Malas’ i ‘Libres’?

Quan era petita, em van dir puta. Era massa petita per sentir allò, si és que ha d’haver-hi cap edat per sentir-ho. La meva mare em va donar una resposta que em va empoderar. I no em va tornar a fer mal. Ens han insultat tant que li he tret tota la connotació negativa. 

Publicitat
Comentaris
To Top