Oci i cultura

A les lletres sabadellenques no se’ls acaba la tinta

Llibres amuntegats per a repartiment, a La Llar del LLibre / VICTÒRIA ROVIRA

Pot ser que els escriptors sabadellencs siguin especialment prolífics. O que entre tanta restricció tothom tingui més temps que habitualment per dedicar a la creació. Sigui com sigui, les llibreries segueixen rebent aquest febrer nous títols. Avui us en presentem 14 (que s’afegeixen a les 24 propostes que recollia el recentment publicat especial de Reis). Hi ha marge per dir-ho: a les lletres sabadellenques no se’ls acaba la tinta!

  • Sin vivir más lejos. Montse Pla

Montse Pla va publicar el passat mes de desembre la novel·la policíaca Sin vivir más lejos. Pla, nascuda a Barcelona però veïna de la Creu Alta de Sabadell, ha optat per l’autoedició amb les eines que ofereix l’editorial Círculo Rojo. Reconeix que no va ser fins als 26 anys que es va tirar de cap al gènere policíac. El pròxim 20 de febrer està prevista una signatura d’exemplars a La Llar del Llibre.

  • Anómala. Jordi Catalán

L’escriptor sabadellenc Jordi Catalán ha publicat recentment la novel·la Anómala. Es tracta del tercer títol escrit per Catalán. En aquesta ocasió, un assassí en sèrie ha arribat a la Ciutat Comtal. Només una peculiar clarivident podrà detenir-lo. La Magda pateix un trastorn obsessiu compulsiu i, a vegades, té somnis rellevants que s’acaben complint al cap de tres dies. En un d’ells, presencia un assassinat.

  • Et devia una carta. Miquel Martí i Pol i Joan Oliver,

Les cartes que es van escriure Miquel Martí i Pol i el sabadellenc Joan Oliver (més conegut com a Pere Quart) durant més de vint anys són un testimoni privilegiat de la relació sincera i íntima entre aquests dos grans escriptors i ajuden a comprendre l’univers cultural i literari de la Catalunya de la segona meitat del segle XX. La correspondència que s’ha conservat data d’entre els anys 1961 i 1983.

  • Consumits pel foc. Jaume Cabré

L’escriptor resident a Matadepera presenta nova novel·la, la qual arribarà a les llibreries el pròxim 7 d’abril. Consumits pel foc es publica deu anys després de Jo confesso. Referent de la literatura catalana contemporània, amb una obra traduïda a un centenar de llengües diferents, l’autor barceloní narra la història d’Ismael, un home que no ha tingut una infància fàcil però que va sobrevivint. 

  • Francesc Layret, vidaobra i pensament. Vidal Aragonés

Aquest assaig pretén acostar-nos a la figura de Francesc Layret, qui va ser diputat per Sabadell entre l’any 1919 i 1920 (just abans de ser assassinat). Vidal Aragonés, diputat de la CUP i natural de Cornellà, ha traçat aquest estudi que connecta plenament amb l’exposició sobre Layret que acull actualment el Museu d’Història de Sabadell (en tot cas, coincidint amb el 100è aniversari de la seva mort). 

  • El ball dels estudiants. Anna Crusafont

En el cinquantè aniversari del ball que va marcar les seves vides, quatre amigues, ara altre cop reunides, reviuran el passat que van viure plegades. Anna Crusafont (Sabadell, 1937) ha participat en diversos tallers de l’Ateneu Barcelonès. Va publicar el 2003 la seva primera novel·la, Venim de fa milions i milions d’anys. Un any després arriba Fets pols, seguit de Rellotge d’arena i Isola Bella.

  • Paisajes del Romaticismo musical. Benet Casablancas

Un apassionant viatge pels paisatges del Romanticisme. El compositor i músic Benet Casablancas (Sabadell, 1956) publica un assaig llarg i ambiciós (638 pàgines) que “s’adreça als melòmans, però també als lletraferits, als amants de les diverses arts, el cinema, en definitiva la cultura, i les grans realitzacions de l’esperit humà i la tradició humanística”, explica Casablancas.

  • Cuento de una mente enferma. Pol Escolà i Miquel Segalés 

Aquest llibre, escrit durant el confinament, és una història de ficció que parla sobre l’holocaust nazi. Els dos joves sabadellencs donen veu a alguns dels supervivents de la barbàrie, que expliquen els seus patiments als camps de concentració. Tot això ho verifiquen a través del viatge que el 2019 van realitzar a Auschwitz-Birkenau, per escriure la novel·la. El llibre ja es pot trobar a Amazon.

  • Confidencial. Xavier Vinader (antologia de textos)

Es tracta d’una antologia de Xavier Vinader (Sabadell, 1947-2015). El volum està prologat per l’exdiputat de la CUP David Fernàndez i compta amb un epíleg de Francesc Viadel. Confidencial inclou uns 150 textos que són una magnífica mostra del seu periodisme compromès amb la llibertat d’expressió i de la seva capacitat de recerca i de fiscalització de les clavegueres de l’Estat.

  • Igualtat de ritus. Terry Pratchett

Les traduccions de les novel·les de Terry Pratchett han estat acollides amb eufòria per part dels seus seguidors. Evidentment, l’autor no és sabadellenc (sinó anglès). Tot i això, la il·lustradora tant de la portada com dels dibuixos interiors és Marina Vidal, dibuixant local formada a l’Escola Joso. Terry Pratchett parlarà per primera vegada en català, amb l’edició per part de Mai Més de la saga de 41 títols.

  • Sabadell, Càmera i acció. Albert Beorlegui

El periodista sabadellenc Albert Beorlegui presenta el llibre Càmera i acció. Del Lentiplasticocromocolisserpentigrahf al digital. És una publicació que recull i amplia la informació que es va poder veure a l’exposició que ell mateix va comissariar sobre la història del cinema a Sabadell i que es va poder veure a l’Espai Cultura entre gener i març del 2019. “La història del cinema no deixa de ser la història del segle XX”, diu l’autor. 

  • Andalucía y Catalunya. Angelina Puig i Valls

“Volent fer una història dels barris de la perifèria de Sabadell em vaig trobar fent història de l’andalusisme”, explica Angelina Puig. Aquest llibre presenta l’emigració granadina a Sabadell en la segona meitat del segle XX i s’inscriu en els estudis sobre el pas de la gent del camp a la ciutat amb la industrialització. I, en aquest cas, com a principal aportació, revela que les causes de la immigració no van ser sempre econòmiques.

  • Society of Substitutes. Àlex López

El dibuixant i professor de Joso Sabadell Àlex López està publicant als EUA (i amb gran èxit) la sèrie SOS Society of Substitutes, de la mà de l’editorial Harper Collins. Nascut el 1976 a Sabadell, López va començar a dibuixar de petit. Amb més de quinze anys treballant com a il·lustrador, sovint se li pregunta: “Quin és el teu secret?” La seva resposta és senzilla: escoltar música i menjar xocolata.

  • Mirades. Diversos autors

L’associació cultural La Guspira (Castellar del Vallès) va demanar a escriptors de la comarca que escrivíssim un conte o un poema inspirat en la pandèmia i el confinament. La idea era incloure’l en un llibre, i que tots els beneficis anirien destinats a la Marató de TV3, dedicada a la Covid-19. La coberta és de la Pilarín Bayés i inclou un conte de David Vila i Ros titulat Retrobar-te. 

Comentaris
To Top