DSFamília i nens

Ens capbussem des de ben petits?

És ben conegut l’efecte relaxant que té l’aigua per a tothom. Però especialment per als més petits de la casa: la sensació d’ingravidesa ofereix als infants una llibertat de moviment que pot costar de trobar a altres entorns, a la vegada que ajuda la seva confiança i seguretat pròpia. Però aquest no és l’únic motiu pel qual la natació és important per als infants.

És un esport molt complet, que ajuda el nostre físic de diferents maneres i afavoreix el creixement emocional i social. Estimula el desenvolupament muscular, al mateix temps que relaxa els músculs de l’activitat diària.

Més concretament, entre els seus beneficis físics es troba la millora de la coordinació i el desenvolupament psicomotor en general, alhora que corregeix la postura corporal. Un benefici especialment important, si tenim en compte que durant el creixement és molt més fàcil modelar el cos perquè la seva postura sigui correcta i evitar, així, problemes de salut posteriors. Especialment conegut és el paper de la natació pel que fa a diferents mals d’esquena, però molt en concret les desviacions de la columna o escoliosis: nedar de forma regular i amb la supervisió d’un monitor és un dels mètodes principals per corregir aquests i altres problemes relacionats amb la biomecànica del nostre sistema locomotor. Això és, entre altres motius, perquè la natació desenvolupa la major part de grups musculars, i en millora la flexibilitat. I encara més: tots aquests beneficis incideixen a facilitar el creixement de l’infant. D’altra banda, cal recordar l’importantíssim paper que la pràctica regular de la natació té en el desenvolupament de la capacitat cardiopulmonar, els beneficis del qual acostumen a durar bona part de la vida.

Més enllà de l’àmbit físic, la natació ajuda també la maduresa i la capacitat relacional de l’infant o adolescent, a més d’ajudar-lo a entendre i respectar les normes i l’autoritat, encarnada en la figura del monitor. A la vegada, aquesta incidència en la capacitat relacional pot ser especialment útil per a l’individu, ja que l’ajudarà a relacionar-se millor amb companys i a seguir les disciplines marcades mentre treu partit de les seves capacitats físiques i afavoreix una millor concepció de la pròpia higiene.

Finalment, i a conseqüència de tot plegat, la natació genera estats d’ànim positius per a l’infant o adolescent, i això ajuda que guanyi una autoestima fonamental en el desenvolupament propi.

Comentaris
To Top