DS MOTOR

Recuperar el terreny perdut en aquest 2021

La patronal advoca per baixar la mitjana del parc mòbil a 7 anys d’antiguitat per tenir vehicles més nets i més segurs
La patronal advoca per baixar la mitjana del parc mòbil a 7 anys d’antiguitat per tenir vehicles més nets i més segurs / LL. FRANCO

“El nostre sector és molt important. Si la roda roda, l’economia s’hi nota i l’economia funciona”. Amb aquesta rotunditat afirma el president de la patronal catalana Fecavem, Gremi del Motor i de la Unió Patronal Metal·lúrgica Jaume Roura, en declaracions al Diari de Sabadell, la importància de rebre ajudes de les diverses administracions per a un ram que ja venia tocat abans de la pandèmia.

Les dades del 2020 així ho demostren: el volum de vendes de vehicles nous es va situar en les 855.000 unitats, un 28,82% menys respecte a l’any 2019. I Sabadell no en va ser una excepció.

Catalunya, una de les comunitats on comprar un vehicle és més car, i on des de l’1 de gener s’ha agreujat amb l’entrada en vigor del nou sistema en el càlcul de l’impost per emissions de diòxid de carboni, ha obligat la patronal catalana a moure fitxa: “Estem en total desacord i així li hem manifestat al govern de la Generalitat, molt especialment al conseller Calvet. No acceptem que estiguem gravats mentre a la resta d’Espanya no ho estan”, lamenta.

En la mateixa línia, afegeix que “és una injustícia i incongruència total per als catalans, quan un vehicle domiciliat fora de Catalunya no tributa”, reflexiona.

En la missiva dirigida al govern entrant a la Generalitat, es demana, entre altres sol·licituds, una col·laboració pública i privada per a la renovació del parc mòbil –Espanya és el segon país de la Unió Europea, només superat per Grècia, amb el parc mòbil més antic (12,5 anys d’antiguitat)– i inversió en infraestructures vinculades al transport terrestre, com per exemple l’execució total del Quart Cinturó: “Malgrat que vulguin discriminar l’ús del vehicle, el vehicle és un mitjà de mobilitat que cada dia es farà servir més, amb una combustió o l’altra i és important invertir i planificar a curt i mitjà termini per evitar col·lapses circulatoris”.

“Caiguda del 51%”

Davant d’aquest escenari, l’horitzó a curt termini no és gaire esperançador, tal com reconeix Roura. Després de tancar un 2020 amb xifres que semblaven enterrades des de la crisi econòmica del 2008, enguany tampoc s’albira la llum al final del túnel: “Hem engegat un 2021 molt preocupats. Aquest gener hem patit una caiguda del 51%, però esperem que sigui un fet puntual, tenint present que el primer semestre serà complicat fins que no s’estabilitzi el tema de les vacunes”, detalla. L’arribada de l’antídot per a la Covid-19, però, no genera optimisme entre el màxim representant del sector de l’automoció a Catalunya: “En termes de xifres, preveiem una repetició del 2020”, finalitza.

Comentaris
To Top