Publicitat
OBITUARIS

Obituari de Josep Bombardó i Navinés, per Antoni Garrell, director de l’ESDi

[Escrit d’Antoni Garrell i Guiu, director general Fundació per l’ESDi (Fundit)]

Fou el 1994 quan vaig conèixer el Josep Bombardó. Va ser en el marc de reunions entre el consell executiu de la Universitat Ramon Llull, del qual jo era membre, i els representants de la Fundació del Disseny Tèxtil (Fundit). En Josep, des del Gremi de Fabricants, havia impulsat la creació de Fundit i de l’Escola Superior de Disseny ESDi.

L’Escola inicia la seva singladura el 1989, nasqué per la determinació en afrontar, des del Gremi, els reptes associats a competir amb innovació i creativitat que l’entrada d’Espanya la CEE feia ineludibles. Fou el 1992 quan amb la creació de la URL i l’associació de la Fundit a la universitat quan l’ESDi esdevingué la primera escola universitària en disseny de l’Estat. Es culminava una feina que en Josep havia iniciat 6 anys abans.

Fou en aquell moment, ara fa 26 anys, que vaig percebre el tarannà d’en Josep Bombardó. Era una persona amb caràcter, idees clares, directe, apassionat, creatiu, compromès amb el futur i la indústria i profundament sabadellenc. Volia que Sabadell mantingués la flama de la indústria, de la cultura, del benestar col·lectiu i fos, en les seves paraules, capdavanter en la formació, perquè el que diferencia una empresa i un col·lectiu d’un altre no són les màquines, és el talent dels seus treballadors i ciutadans i la capacitat d’innovar”. Tres anys després, en Josep va oferir-me anar a Sabadell a dirigir la Fundit. La seva capacitat de persuasió, una altra qualitat d’en Josep, va fer que a l’octubre d’aquell any arribés a Sabadell. Des de llavors en Josep i jo vàrem anar teixint una amistat honesta, sincera i lleial. Una amistat forta arrelada en els projectes i iniciatives que hem desenvolupat. Més de 20 anys fent coses junts, aprenent d’ell, em permeten afirmar que en Josep és una persona irrepetible, un exemple a seguir, un líder que pensava en els altres, en les persones, en Catalunya i molt especialment en Sabadell. El seu llegat és enorme i està inconclús. El seu darrer projecte pensant en Sabadell i en l’ESDi és el coworking i coliving que està en construcció. Ell volia una palanca per ajudar la competitivitat industrial i avançar en la societat 4.0.

Des d’aquestes pàgines del Diari de Sabadell, que cada dia ell llegia, hem de reafirmar que seguirem treballant per culminar els projectes per ell iniciats o ideats, que seguirem treballant, com ell feia per Sabadell, per la indústria, el disseny i la innovació. Ho farem, Josep, perquè tu ens has ensenyat l’autèntic significat de la paraula compromís i perquè tu segueixes amb les teves obres viu entre nosaltres.

Publicitat
Comentaris
To Top