Oci i cultura

Sant Jordi 2021: Parades davant les llibreries, però no al Passeig?

Parada de llibres davant La Llar del Llibre, al carrer Sant Antoni / VICTÒRIA ROVIRA

A falta de 40 dies per celebrar Sant Jordi, tot apunta que la diada d’enguany també serà atípica. I que no viurem la tradicional estampa d’un Passeig ple de parades, envoltats per aglomeracions de curiosos a escassos centímetres els uns dels altres. 

De fet, la prioritat de les llibreries i de l’Ajuntament és organitzar una diada que sigui segura i eviti aglomeracions. A tal efecte, l’opció més probable -a hores d’ara- és que cada llibreria munti el seu propi estand davant el seu aparador. 

Aquesta és l’opció que es va fer el 23 de juliol, a l’anomenat Sant Jordi d’estiu. Tot i que les vendes van ser molt minses en comparació a u Sant Jordi convencional, la logística d’aquella versió va deixar bones sensacions. I és que els llibreters s’estalvien així un gran esforç (tant econòmic com logístic), amb una preparació més senzilla que el muntatge de grans parades a l’esplanada del Passeig de la Plaça Major. 

En aquella ocasió, pràcticament totes les llibreries van treure estand de carrer, des de La Llar del Llibre i Sabadell Còmics al carrer Sant Antoni, com Librerío de la Plata (a la plaça Sant Jaume), la Llibreria Tècnica, Macondo, Paes, etc. 

La novetat d’enguany és que celebraran tota una setmana de Sant Jordi, que cau en divendres. Així, algunes llibreries instal·laran les parades de carrer ja des de dilluns, contribuint a dinamitzar i fer més amables aquells carrers on s’ubiquin. 

A hores d’ara, aquest sembla ser l’escenari més probable, tal com confirmen des de diverses llibreries a DS. També és l’opció que, a grans trets, defensa el Gremi de Llibreteres de Catalunya i que s’aplicarà a la majoria de poblacions.

Com per Nadal

Ara bé, l’opció de fer festa a l’esplanada del centre (sumant Sant Roc, la Plaça Major i el Passeig Manresa) ha estat damunt la taula. L’opció que plantejava l’Ajuntament implicava seguir l’exitós model de Nadal, amb una fira delimitada perimetralment i control d’aforament, amb accesos d’entrada i sortida. Les llibreries, grosso modo, veuen positiva i interessant la proposta. 

Tanmateix, no els encaixa amb la realitat de Sant Jordi, que requereix un esforç titànic per part de les llibreries (muntatge i desmuntatge per un sol dia, contractació de més personal, pagament de taxes). I no sortiria econòmicament a compte -plantegen des del sector-, ja que les vendes serien molt inferiors a les d’un any convencional. Calculen que l’afluència de públic podria limitar-se a un 20 o 30% de l’habitual, mentre que les despeses serien les mateixes.

A més a més, evitar les aglormacions i els possibles rebrots és també un maldecap menys. 

Comentaris
To Top