Ciutat

“La proclamació de la República catalana”, portada del Diari 90 anys enrere

El 14 d’abril de 1931, Francesc Macià proclamava la República a Barcelona. L’edició del Diari de Sabadell del 16 d’abril en portada recollia com els sabadellencs, amatents a l’actualitat des de la ciutat, es van informar de tot el que passava a la capital de Catalunya i arreu de l’Estat: “Nombrosissims grups s’estacionaren davant la nostra redacció llegint les noves que nosaltres transmetérem per mitjà d’una pissarra”.

A la plaça de Pi i Maragall es va aplegar “la comitiva de regidors republicans elegits el darrer diumenge, que entrà a la Casa de la Ciutat i pujant a la Sala d’actes municipals es reuní per constituir el nou Ajuntament”, explica el Diari sobre el 14 d’abril de 1931.

El mateix dia, es va penjar del balcó del consistori una pancarta amb la proclama “Visca la República”. Va ser el regidor republicà, Jaume Ninet i Vallhonrat, tal com explicava l’edició, qui va proclamar la República a Sabadell. A continuació, va sonar la Marsellesa. Salvador Ribé fou proclamat alcalde de la ciutat.

El director de l’aleshores Diari de Sabadell i sa comarca, Joan Trias i Fàbregas, signà en portada el telefonema que ell mateix va enviar a Barcelona, dirigit a Francesc Macià, al Palau de la Generalitat.

Comentaris
To Top