DS MOTOR

El canvi del cotxe de combustió als models elèctrics es resisteix

Punt de càrrega pública a l’Eix Macià
Punt de càrrega pública a l’Eix Macià / LL. FRANCO

El pas del cotxe de combustió als models elèctrics i híbrids s’empantanega. Tot i els esforços de les administracions per apostar per la mobilitat elèctrica i la intenció de les empreses de virar cap a solucions més sostenibles, els usuaris encara troben nombrosos problemes per poder comprar-se un cotxe nou. Segons explica el president del Gremi del Motor de Barcelona i la patronal de distribució d’automoció Fecavem, Jaume Roura, la Covid-19 ha impactat fortament en un sector ja tocat, incidint també en la compra de noves matriculacions de tipus elèctric o híbrid. “La mitjana d’antiguitat del parc automobilístic espanyol ha augmentat un 13,5% en només un any”, lamenta, i diu que les circumstàncies actuals són “molt delicades” per al sector. De fet, la crisi del coronavirus ha incidit molt fort en les famílies, dificultant especialment les vendes de nous cotxes perquè “qui ha de canviar-se el cotxe s’ho pensa quatre vegades”.

Aquest envelliment dels cotxes a Catalunya i a tot l’Estat espanyol s’enfronta directament a les iniciatives que s’han impulsat des de diferents ajuntaments del territori, com Barcelona o Sant Cugat del Vallès, que han posat en funcionament zones de baixes emissions, on no poden entrar vehicles de certa antiguitat. Segons Roura, aquestes àrees són un veritable problema per a la major part de la ciutadania, que no pot canviar-se el cotxe i, alhora, veu com se li prohibeix entrar a nuclis de població als quals necessita accedir per treballar.

“A aquests ciutadans se’ls ha de donar una solució”, reclama, i afegeix que “no té sentit que un vehicle que passa les proves d’ITV no pugui circular per algunes zones”. Alhora, malgrat que té clar que la tendència del sector es dirigeix cap a una sostenibilitat més elevada, diu que “haurem de conviure durant molts anys encara amb el motor de combustió”. Recorda que “l’avenç que ha tingut el motor de combustió en els últims anys, tant en benzina com en dièsel, ha sigut molt important i no contamina el que contaminaven els cotxes de fa 20 anys”. En canvi, veu importants inconvenients en l’estat actual dels vehicles elèctrics per arribar a gran part de la ciutadania.

Roura remarca que “només el 5% o 6% de les matriculacions són de vehicles híbrids i elèctrics”, tot i que accepta que anys enrere només arribaven a l’1% o 2%. Les raons, a més d’un preu que encara segueix sent poc competitiu, tenen a veure especialment amb dues qüestions: l’autonomia i els punts de recàrrega. D’una banda, diu que la mobilitat amb els híbrids és reduïda, ja que “tenen una autonomia encara molt limitada, de 30 o 50 quilòmetres en alguns casos amb locomoció elèctrica”, cosa que implica problemes si se surt de les ciutats.

A més, diu que hi ha grans problemes no només amb la manca de punts de recàrrega elèctrics, la seva capacitat i la seva lentitud, sinó amb aquells cotxes que “dormen al carrer” i no es poden carregar durant la nit. Indica que electrificació no vol dir menys contaminació, ja que “ningú explica encara quina solució donarem a totes les bateries que haurem d’anar canviant”. Per ell, es tracta d’un problema polític, i diu que “hem de ser conseqüents i responsables” amb el futur.

Comentaris
To Top