Ciutat

GRÀFICS | Sabadell deixa de recaptar 1,2 milions pels ajuts al comerç el 2020

L’impacte que ha tingut la Covid-19 sobre el comerç sabadellenc s’ha traslladat a les arques municipals. L’Ajuntament de Sabadell ha recaptat 1,2 milions d’euros nets menys entre 2019 i 2020 en impostos vinculats a l’activitat comercial i hostalera, com ara la taxa de terrasses o els impostos que graven l’activitat a mercats municipals o parades ambulants. “És un esforç important que esperem que ajudi el comerç”, sosté la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González. 

Els establiments afectats pel tancament obligatori han estat exempts de fer front a la taxa de residus durant el 2020. Tampoc els marxants dels mercats ambulants han hagut d’abonar les taxes mentre no podien muntar les seves parades i, des de juny de l’any passat fins a finals del 2021, gaudeixen d’una rebaixa del 75%. D’altra banda, s’ha prescindit de la taxa de terrasses mentre bars i restaurants van estar tancats i ara tenen una bonificació del 75%.

Un impuls que els beneficiaris celebren: “Aquesta iniciativa s’agraeix molt, no tots els Ajuntaments ho han fet”, destaca Núria Castillo, presidenta de l’Associació de Marxants de Sabadell. Hi coincideixen des del Gremi d’Hostaleria de Sabadell. “Estem satisfets perquè no només paguem la meitat del 2019, sinó que ens han donat el doble d’espai per ubicar les taules i cadires amb la distància estipulada”, exposa el president del gremi, Jordi Roca.

Les iniciatives que s’han dut a terme per reduir la pressió fiscal als establiments s’han traduït en una caiguda del 16,8% de la recaptació respecte a l’any 2019. L’Ajuntament tenia previst ingressar per aquests conceptes 8,6 milions d’euros, i en va acabar recaptant 6,3 milions a finals del 2020. Una diferència de més de 2,2 milions d’euros. També la pandèmia ha pausat l’obertura de nous negocis: s’han demanat menys llicències per a nous establiments i, per tant, s’ha ingressat un 40% menys respecte a l’any anterior. 

Caigudes de fins al 70% 

Les bonificacions per l’impost sobre les activitats econòmiques (IAE) han estat l’ajut que més impacte ha suposat sobre les arques municipals en termes absoluts: més d’un milió d’euros, un 8,3% menys respecte a l’any anterior. El segueix la taxa sobre els mercats municipals, amb una caiguda interanual de 540.000 euros, la meitat que el 2019.

No obstant això, han estat els impostos que graven l’activitat als mercats ambulants (una caiguda de més de 291.000 euros ) i les terrasses de bars (387.000 euros menys que el 2019) les que han patit una davallada interanual més gran, pràcticament d’un 70%. Les perspectives per al 2021 es mantenen: “Hem mantingut les mesures, així que l’impacte a la recaptació el 2021 serà similar”, conclou Montse González.

El xec comerç, a l’octubre

Una de les ajudes addicionals que ha impulsat l’Ajuntament de Sabadell ha estat el xec regal de 20 euros que farà arribar a cada família per estimular el comerç i l’hostaleria de la ciutat, una iniciativa a la qual ha destinat 1,6 milions d’euros.

Els vals es començaran a repartir el mes d’octubre, segons les últimes previsions. Els vals es podran gaudir en concepte de descomptes en les compres.

Comentaris
To Top