Ciutat

Quan la vinya neix entre muntanyes

El celler 5 Quarteres va començar a replantar vinya l’any 2007, a la Vall d’Horta (vora Sant Llorenç Savall). Des de 2016 produeix els seus vins

El sabadellenc Garriga, amb la serra de l’Obac a la seva esquena, despampolant uns ceps de picapoll (plantats l’any 2009) / LLUÍS FRANCO

A finals de segle XIX, el Vallès Occidental era un feu de la vinya. N’hi havia plantades unes 20.000 hectàrees.

Però dos factors van impactar fins a fer-la desaparèixer, pràcticament. Per una banda, l’arribada de la fil·loxera (un fong que va obligar a arrabassar milers de ceps). Per l’altra, la consolidació dels vapors tèxtils (que amb tot, permetien uns ingressos fixos que el camp no garantia). La Guerra Civil i la postguerra tampoc  hi varen ajudar.

Per això, en ple 2021, just tenim 30 hectàrees a tota la comarca. Algunes d’aquestes es troben a la Vall d’Horta (a les faldes del Montcau, vora el poble de Sant Llorenç Savall). Tanmateix, no són ceps que hagin resistit durant dècades. És, senzillament, que s’han anat replantant des de l’any 2009, poc més tard que el sabadellenc Adrià Garriga s’instal·lés com a masover al Marquet de les Roques.

Tant el Marquet (propietat de la família Oliver) com la masia de La Muntada són part d’una finca pública propietat de la Diputació de Barcelona, integrades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac.

Escultura a l’entrada de La Muntada / LL.F.

Aquella primera plantada va ser de raïm picapoll, una varietat emblemàtica del Vallès. Després també han plantat sumoll, igualment considerada autòctona, tot i que no massa apreciada històricament. “Són varietats de raïm menys rendibles, que costen més de treballar. El sumoll, per exemple, té menys coloració i rebrota molt”, explica Garriga. “De forma que el pagés -antigament- preferia plantar altres varietats”.  També hi han plantat ull de llebre i garnatxa blanca.

Entre les novetats trobem que el negre de 5 Quarteres ja té mig any de criança en bota. “Com que els ceps s’han consolidat amb els anys i les arrels són més profundes, el most té aromes més accentuats, de forma que el podem posar dins la bota sis mesos”, explica Garriga.

De fet, 5 Quarteres porta el raïm veremat a un viver de cellers ubicat a Vilafranca, on vinifiquen el raïm d’una quarentena de petits cellers i pagesos arreu del territori català. 

Un altre dels seus vins insígnia és el Sagrat de la varietat sumoll, que podria semblar un rosat, tot i que tampoc arriba a encaixar en dita classificació (la clau és fermentar una part del most durant 10 hores i la resta les dues setmanes pertinents).

La sequera reduirà un poc la producció de vi de 2021

“Enguany està sent a la inversa de 2020, quan va ploure tant que el riu rajava a l’estiu”, explica Garriga. “En canvi, els darrers mesos no ha caigut ni gota”. Això fa que el raïm, l’any passat, patís per l’aparició del fong del míldiu i que quedés més aquosa i inflada. En canvi, aquest estiu el raïm és més petitó i està quedant més concentrat.

Raïm verolat (que ja agafa color lila) / LL.F.

“Això farà que el rendiment sigui més baix, perquè de la mateixa quantitat de quilograms raïm, traurem menys suc per després vinificar”, explica Garriga. És per això que la producció d’enguany serà lleugerament inferior a la de l’any passat. “Ara bé, també creiem que en estar és concentrat, la qualitat serà més alta”.

La verema serà a l’octubre i estrenaran una mistela

Les vinyes de La Muntada se situen a una altitud de 540 metres damunt del mar. Això fa que el clima sigui diferent d’altres zones vinícoles tradicionals, com el Penedès. De fet, 5 Quarteres començarà enguany la verema a mitjans d’octubre (relativament tard, en comparació a l’agost o setembre de la majoria de cellers).

Aquesta verema serà especial, ja que la garnatxa blanca que recullin servirà per fer una mistela que elaboraran en una antiga bota de Rubí. “Serà una mistela 100% vallesana”, explica Garriga, destacant la importància que té la bota a l’hora d’impregnar certs gustos (les mares).

Comentaris
To Top