Oci i cultura

Uns 7.000 sabadellencs van anar al front de la Guerra Civil

L'autor Esteve Deu Baigual, al centre / DS

El prolífic autor Esteve Deu Baigual torna amb un nou volum de la seva sèrie de cincs assajos en què analitza la relació de Sabadell amb la Guerra Civil i el paper dels sabadellencs en el conflicte.

Deu Baigual, historiador i professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), presenta ara el llibre Els sabadellencs que van anar a la guerra. 1936-1939. Aquest és el quart treball del serial, que edita Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 

Se centra en l’estudi dels combatents que van anar a la guerra de manera voluntària o forçosa i que van lluitar en un bàndol o l’altre o en tots dos. L’estudi calcula que hi va haver més de 7.000 combatents, propis d’una ciutat catalana de 50.000 habitants. 

Així mateix, es planteja en el treball una revisió del nombre de sabadellencs que van morir o desaparèixer al front i noves aportacions sobre els que van resultar ferits o hi van contraure malalties, els que van passar per camps de concentració o els que van marxar a França en la retirada. 

Portada del nou volum / DS

Dificultats

Tanmateix, no ha estat pas una tasca senzilla. I és que calia fer un seguiment individualitzat dels combatents, malgrat que presenta múltiples dificultats per la manca de documentació.

“Un estudi així no s’havia fet fins ara a cap localitat d’aquestes dimensions i que pot servir de pauta per a altres treballs futurs”, sostenen des de l’editorial. Per a la seva realització, Deu Baigual ha fet una cerca en gran part d’arxius que guarden documentació sobre el tema. 

També ha pogut comptar amb diaris i dietaris, sèries de correspondència i memòries personals d’un nombre important d’aquells combatents a manca de testimonis personals. 

Comentaris
To Top