Ciutat

“Hi ha hagut un genocidi cap a la llengua romaní”

Esquerra va celebrar ahir un col·loqui a l’EstruchBar / V. R

Esquerra Republicana va organitzar ahir a la tarda una xerrada sobre el futur de la llengua romaní, idioma propi del poble gitano, amb motiu del seu dia internacional, que se celebra el pròxim divendres dia 5 de novembre. En la xerrada van participar el director de la Ramanó Kher (un espai de promoció i difusió del romaní), Seo Cizmich; la regidora republicana Francisca Maya, Popi; el president de l’Associació Gitana de Sabadell, Manuel Heredia; i el catedràtic de Lingüística Europea de la UB Ignasi-Xavier Adiego.

La junta de portaveus de l’Ajuntament va aprovar dijous per unanimitat una moció d’ERC, perquè la institució se sumi a la reclamació que la llengua romaní sigui reconeguda a la Unió Europea. L’aprovació de la proposta farà que la institució hissi divendres la bandera del poble gitano.

Dit això, durant la xerrada, Seo Cizmich va reivindicar que 14 milions de gitanos utilitzen cada dia la llengua romaní. “Hi ha hagut pràcticament un genocidi lingüístic cap al poble gitano i això s’ha de reparar. Volem que es reconegui el nostre idioma”, va afegir.

Ignasi-Xavier Adiego també va assegurar que el romaní ha patit una “destrucció severa” al llarg dels anys. “És bo que l’Ajuntament faci aquest pas per reconèixer la llengua”, va dir. Es calcula que un 5% dels sabadellencs, uns 10.000 veïns, pertanyen al poble gitano.

Comentaris
To Top