Ciutat

Inaugurada la IX exposició de nadales, promoguda pel sabadellenc Joan Rios

D’esquerra a dreta, Mn. Ramon Corts, Carles Duarte i Joan Rios / CEDIDA

La novena edició de l’exposició de nadales, promoguda pel sabadellenc Joan Rios, ja es pot visitar al Claustre de la Basílica de la Concepció de Barcelona fins al 30 de gener del 2022. Una mostra que coincideix amb la commemoració dels 150 anys del trasllat i inauguració del Temple de la Concepció (1871). L’exposició compta amb les 22 nadales de la col·lecció, il·lustració i poesia catalana, entre les quals, la d’aquest 2021 a càrrec de l’artista Frederic Amat i del poeta Carles Riba, ambdós barcelonins.

Joan Alavedra i el poema ‘El pessebre’

Coincidint amb la mort de l’escriptor i poeta català Joan Alavedra, autor del poema El Pessebre, entre altres obres cèlebres, Joan Rios va decidir submergir-se en el món de les nadales per ajudar la divulgació de la cultura catalana, enviant nadales als coneguts i amics, durant les festes nadalenques: “Això va començar fa cinquanta anys, cap als anys setanta, juntament amb Agustí Masvidal”, recorda Rios.

Trenta anys després, allò que començava com un simple record agafava una altra dimensió, iniciant una col·lecció a partir del 2000: “La idea era compaginar poesia, amb un poeta ja desaparegut, i la il·lustració d’un pintor viu, amb autors de països de parla catalana”, detalla.

Pintors com Jaume Plensa, Agustí Puig, Miquel Barceló, Santi Moix o Assumpció Mateu han posat el seu gra de sorra participant en diverses edicions, que des de l’any 2014 s’exposen anualment en diverses poblacions, en funció de l’origen dels poetes o pintors: “Enguany ho fem a Barcelona perquè Frederic Amat i Carles Riba són d’allà”, mentre que “l’any vinent ho farem a la Franja i només ens quedarà l’Alguer”.

Les coneixences i les bones relacions teixides amb el pas dels anys per part del sabadellenc Joan Rios permeten la col·laboració d’aquests artistes.

Comentaris
To Top