Ciutat

A la recerca del llegat pedagògic d’Edgardo Ricetti a Sabadell

La periodista argentina Cecilia Valdez és a Sabadell per recopilar informació sobre l’educador, director d’una escola de la ciutat durant 12 anys

La periodista Cecilia Valdez segueix les passes que Ricetti va fer a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Els mètodes pedagògics que Edgardo Ricetti (La Plata, Argentina, 1901-1984) posava en pràctica a Sabadell fa quasi 100 anys s’ensenyen avui dia a escoles que es promocionen com a innovadores. Però la petjada d’aquest anarquista argentí va més enllà de l’educació. Amb l’arribada de les tropes franquistes el 1939, Ricetti va aconseguir que molts nens passessin la frontera per refugiar-se a França.

Ni els 40 anys de dictadura no van aconseguir esborrar la figura d’Edgardo Ricetti, un anarquista argentí que es trobava a Barcelona quan li van oferir ser director de l’escola sabadellenca Cultura i Solidaritat, al carrer de Taulí. Va dirigir-la des del 1927 fins al 1939.

La periodista argentina Cecilia Valdez ha viatjat fins a Sabadell per investigar sobre la vida de Ricetti, amb l’esperança de trobar exalumnes –ara deuen rondar els 100 anys– o familiars d’exalumnes. És el cas de l’historiador sabadellenc Esteve Deu, gendre d’una de les alumnes del pedagog. La periodista argentina, que serà a la ciutat durant dues setmanes, també compta amb l’ajuda d’altres historiadors, com Jordi Serrano o Eduard Masjuan, qui va conèixer personalment Ricetti.

“El pas del temps serveix per adonar-se de la talla de la figura de Ricetti. Va ensenyar pedagogies de Montessori que fins i tot avui dia tenen rellevància. Molts pares busquen escoles amb valors que Ricetti ja aplicava a principis del segle passat. Busco informació amb la idea de fer memòria històrica”, destaca Valdez.

La periodista Cecilia Valdez, a l’Arxiu Històric de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Al capdavant de l’escola sabadellenca, Ricetti promovia valors laics i naturalistes i fixava com a ideal una societat més justa i igualitària. “Va ser el continuador d’una llarga tradició de pedagogia alternativa. És un deixeble de Ferrer i Guàrdia”, expressa l’historiador i rector de la UPEC Jordi Serrano.

Ricceti també va ser militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i va pertànyer a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).

La periodista Valdez i Ricetti estan lligats per la mateixa tragèdia. Tots dos van patir la dictadura argentina. Ella és filla d’un desaparegut, mentre que el fill de Ricetti, Ariel, va ser detingut i mai no se’n va saber res més. De fet, la dona de l’anarquista argentí, Edna Copparoni, va ser una de les fundadores de l’associació Madres de Plaza de Mayo.

Aquesta circumstància ha propiciat l’interès de Valdez per la figura de Ricetti i ha motivat el seu viatge a Sabadell. “La Cecilia ens recupera aquesta història amb un vincle històric, simbòlic i emocional entre Sabadell i l’Argentina”, apunta Serrano.

El retorn de Ricetti a Sabadell

Acabada la guerra, el 1939, Ricetti va abandonar la ciutat i va travessar la frontera per refugiar-se a l’Argentina. Fins a la mort del dictador, no va trepitjar mai més la ciutat.

El retorn més emocionant va ser el gener de l’any 1983, quan a Ricetti l’esperaven desenes de persones a l’aeroport i es va poder retrobar amb els seus exalumnes. L’espera es va fer llarga, tal com detallava ell mateix a Diari de Sabadell: “L’enyorança era tan gran que, quan em vaig casar amb la meva dona, el primer que vaig prometre-li va ser que quan caigués Franco tornaria a Sabadell”.

Comentaris
To Top