Ciutat

L’Ajuntament de Sabadell deixarà d’ingressar 5 milions d’euros l’any per la plusvàlua

La plusvàlua grava la venda o donació d’un habitatge o terreny quan aquest ha guanyat de valor / LLUÍS FRANCO

Tècnics municipals estudien ara com afectarà això les arques del consistori. El Govern sosté que “no repercutirà” en les inversions

La plusvàlua grava la venda o donació d’un habitatge o terreny quan aquest ha guanyat de valor / LLUÍS FRANCO

L’Ajuntament de Sabadell ingressarà uns cinc milions d’euros menys cada any pel nou sistema de càlcul de la plusvàlua. Els tècnics municipals estudien ara com afectarà això la caixa del consistori, tot i que fonts del Govern apunten que “no tindrà cap influència en les inversions perquè no es financen amb plusvàlua”. Si bé en els últims anys Sabadell ha recaptat entre 15 i 16 milions d’euros anuals per aquest impost, el segon que aporta més diners al consistori després de l’IBI, es preveu que a partir d’aquest any la recaptació es redueixi al voltant del 30%.

Fonts municipals expliquen que la nova fórmula per determinar l’impost de la plusvàlua “acaba amb les discrepàncies” tècniques que hi podia haver abans. I alhora evitarà que molts casos arribin a la justícia.

Sentència del Constitucional

L’octubre de l’any passat, el Tribunal Constitucional va declarar nul el mètode per calcular de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, més conegut com a plusvàlua municipal, i donava un marge de temps als ajuntaments per actualitzar aquest sistema. Bàsicament, el tribunal va sentenciar que aquest impost només s’ha de pagar als ajuntaments si la persona que ven o hereta un immoble o un solar hi guanya diners, mentre que no haurà d’abonar cap quantitat si en perd. El ple municipal d’aquest dimarts passat va aprovar la modificació de l’Ordenança fiscal 2.5, que regula aquest impost, amb la nova fórmula que ja era d’aplicació en els últims mesos.

Què són cinc milions d’euros?

La quantitat de diners que deixarà de recaptar l’Ajuntament dels contribuents, uns cinc milions d’euros l’any, equivalen a l’1,98% del pressupost total de Sabadell, que per a aquest any és de 252,6 milions d’euros. Per fer-se’n una idea, el consistori va gastar el 2021 4,5 milions d’euros en l’enllumenat públic, 5,5 milions d’euros en el transport de viatgers i 7,7 milions d’euros en pavimentació de les vies públiques. I una xifra molt similar a parcs i jardins. L’administració general del consistori també costa 7 milions d’euros, i les instal·lacions esportives, 5,4 milions d’euros.

La plusvàlua és un impost que es gestiona per autoliquidació, de manera que és el ciutadà qui l’ha d’abonar per iniciativa pròpia a través d’Internet o de l’oficina Sabadell Atenció Ciutadana del Despatx Lluch.

Comentaris
To Top