Ciutat

Incertesa a les escoles pels canvis en el curs vinent

Les direccions estan obligades a reorganitzar-se per preparar l’inici de classes, que a Sabadell s’avança al 6 de setembre

Les mascaretes ja no són obligatòries al pati, tal com es mostra a l’escola Font Rosella / LLUÍS FRANCO

Famílies i escoles han rebut amb sorpresa l’avançament d’una setmana de l’inici del pròxim curs, que a Sabadell serà el 6 de setembre –el dia anterior és Festa Major–. Mentre que molts pares perceben el canvi com a positiu per millorar la conciliació, els centres educatius han encaixat l’anunci amb cautela, expectants sobre la necessària reorganització que implicarà.

“Estem paint la notícia, perquè la informació ens va arribant a trossos”, comenta el director de l’institut escola Sallarès i Pla, Francisco Salmerón. “Ens ha arribat per sorpresa”, afirma en el mateix sentit el director de l’Escola Font Rosella, Rufino Chamorro, qui reconeix que per a les famílies serà un avantatge.

Les escoles hauran de preparar el nou curs durant el mes de juliol, ja que el professorat es reincorpora l’1 de setembre i fins al dia 6 només tindran dos dies laborables de marge per a l’inici de curs. “Tota l’organització prèvia d’horaris, la programació, els grups… S’haurà de fer abans de marxar de vacances”, evidencia Chamorro.

Ara bé, les direccions de centres públics ressalten la necessitat que el nomenament de la plantilla de professorat per part del departament d’Educació s’avanci al juny. Si no es complís el calendari de la Generalitat, es trobarien amb problemes per planificar el nou curs, ja que encara no tindrien l’equip definitiu de docents.

En el cas dels centres de nova creació, com és l’institut escola Sallarès i Pla, es trobaran amb un altre problema. “Hi ha matisos que no es podran resoldre el mes de juliol. L’any que ve s’incorporaran nous professors a partir de l’1 de setembre i haurem de fer mans i mànigues perquè s’ho trobin tot fet”, apunta Salmerón.

Paral·lelament, els pares que retornen de vacances el setembre i ja comencen a treballar, tindran més facilitat de conciliació. “Personalment, com a mare, penso que és positiu. Sovint, abans de començar l’escola el setembre, cal recórrer a casals d’estiu i els infants igualment van a l’escola”, considera a nivell personal la directora de l’AMPA Amadeu Vives, Beatriz Garcia. Ara bé, tal com reconeixen les direccions dels centres escolars, hi ha moltes famílies que ja tenien el calendari laboral tancat i aquesta decisió els hi alterarà.

Amb l’avançament de linici de curs una setmana, les vacances de Nadal s’allargaran i s’afegirà un dia de lliure disposició més per als centres, que en tindran 4. Per altra banda, en els cursos de l’ESO, batxillerat i formació professional les classes començaran el dimecres dia 7 de setembre. El canvi d’horari, a diferència de les escoles, no afecta aquestes etapes educatives.

El curs vinent començarà abans: el 5 de setembre per a infantil i primària

Jornada intensiva

Una altra de les novetats, que en aquest cas sí que ha aixecat molta polseguera entre famílies ha estat que el mes de setembre  començarà a ser de jornada intensiva. És a dir, no es farà classe a la tarda, la qual cosa també podria causar problemes de conciliació.

Ara bé, el departament d’Educació ha matisat que els alumnes tindran l’opció de quedar-se a l’escola fins a les 16.30h, en el cas de les públiques. El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha confirmat que aquest servei el podran utilitzar tant els infants que es quedin a dinar com els que no, de forma gratuïta.

Comentaris
To Top