Ciutat

Carta a les famílies per ajudar a triar escola

Una reflexió sobre escollir centre educatiu per a les benvolgudes famílies que afronteu aquesta decisió tan important

/ LL. Franco

[Per Marta Brugat Prados, psicopedagoga i directora de Centrebrugat]

Benvolgudes famílies, us trobeu davant la primera gran decisió important sobre el vostre fill o filla. Sembla que el temps es pari. Que el que decidiu en aquest moment sigui determinant en el futur i en la vida de l’infant i que sigui el pas definitiu.

En primer moment, com es tria una escola? Quins son els ítems determinants per decantar-se cap a una escola o cap a una altra? Com tenir la seguretat que s’està triant correctament? Com es posicionen les famílies en els diferents estils de criança –fet que darrerament, sembla una obligació–?

Amb l’actual exigència social, l’accés a la informació i la gran oferta d’escoles, ha de ser difícil. I una vegada es visiten escoles, que presenten els seus projectes educatius, sembla que en comptes d’aclarir i decidir, encara estem més confosos.

És interessant que, com a éssers humans, ens vulguem mantenir en la zona de confort, basada en la nostra experiència personal, el que hem conegut nosaltres mateixos,  el que hem viscut i ens ha anat “prou bé”.

A més, es travessa un moment complicat, en què s’ajunten les visites, el final de l’escola bressol i els canvis diaris pràcticament en l’evolució dels infants que no ens podem perdre. I en aquest espai, triar l’escola.

Canviar el preocupar-nos per ocupar-nos pot ésser un primer pas: recollir la informació d’aquelles escoles que ens interessen, tenint en compte aspectes pedagògics com el Projecte Educatiu de Centre, i aspectes més personals, com la proximitat i la confortabilitat en la nostra estructura i gestió del dia a dia.

Sovint, un excés d’informació pot fer que contemplar un ventall tan ampli de possibilitats provoqui un “empatx” que costi de digerir. Per tant, cal contemplar aquelles opcions que ens ofereixen una oferta educativa que ens pot convèncer personalment i familiarment.

Hi ha famílies que miren el futur: ja siguin les etapes educatives que ofereix el centre (ESO i Batxillerat), si ofereixen Formació Professional o, fins i tot, el percentatge d’aprovats en el resultat final de l’escolaritat. Són aspectes que ens fan mirar a molts cursos vista i que, si ens pesen per a triar l’escola en el curs immediat, pot ser que ens limitin.

És més important centrar-nos en valors i criteris que afectin un futur més immediat, ja que, si alguna cosa hem après en aquests últims temps, és que tot és canviant i que en un any poden passar coses inesperades. Sistemes educatius innovadors amb les seves Lleis noves, estils nous que poden sorgir, escoles que tinguin pocs alumnes i que es replantegin tancaments de línies, aspectes maduratius i evolutius del propi infant… Són infinitats de fets i possibilitats que es poden donar al llarg de la vida escolar (quasi d’una desena de cursos), mentre que és preferible fer front als aspectes més pròxims.

Triar l’escola

És clar que és un moment important pel desenvolupament d’un infant. Les capacitats es convertiran en competències i hi ha molts aspectes a tenir en compte: la socialització, els aprenentatges, la intel·ligència emocional i l’autoestima, l’espai físic on es mourà, tanta  dins l’escola, com a la plaça on jugarà; fins i tot, les llengües que escoltarà…

Un bon adjectiu per a triar una escola és que sigui còmode i congruent. I m’explico: còmode perquè s’adapta a les necessitats de l’infant, per la metodologia que segueixen, per l’espai ones mourà, pel tracte que rebrà, per com s’entén l’educació dins l’escola, i com s’entén a casa (i si són compatibles).

Comoditat també per la logística familiar que comporta, tant a nivell de desplaçament, com d’horaris de la família, i estructura. Per últim, la família s’ha de sentir còmode dins la comunitat educativa d’on formarà part. És a dir, s’ha de sentir representada per la gent que en forma part. I congruent amb la nostra manera de pensar, d’estar i de ser.

S’ha de tenir clar que s’ha pres la primera decisió important pensant en el millor per l’infant, però també cal tenir en compte que aquesta decisió és flexible, que no ha de ser perpètua per tota la vida escolar.

El canvi d’escola és una opció present,  sempre que es cregui necessària, entenent que serà una nova oportunitat per aprendre. Com en la llarga escola de la vida.

Comentaris
To Top