Ciutat

La lletra petita dels edificis antics de Sabadell

[Albert Acín | Marta Ordóñez]

Un habitatge és considerat antic quan té 45 anys d’antiguitat. No és un criteri arbitrari: a partir d’aquesta edat, la Generalitat obliga a passar una inspecció tècnica dels edificis. La ITV dels habitatges valora l’estat de l’estructura i la base de l’edifici, la façana, les cobertes, les instal·lacions i els subministraments, com l’electricitat. Els problemes elèctrics en un edifici al barri d’Espronceda –que ha obligat a realitzar dos desallotjaments en una setmana– revifa el debat sobre l’estat, conservació i renovació dels habitatges.

Més de la meitat dels habitatges de Sabadell (56,8%) es van construir abans del 1977 i, per tant, a ulls de l’administració són antics. La ciutat té el segon parc immobiliari més envellit del Vallès Occidental, només per darrere de Badia: els habitatges tenen 46 anys de mitjana, segons la Direcció General del Cadastre. Barris sencers, com Can Deu, Can Rull i la Concòrdia, es van construir durant el desarrollismo franquista. En el seu dia, eren pisos nous, però avui tenen riscos.

Així ho indiquen els experts: “Ens trobem amb instal·lacions molt antigues amb mecanismes envellits que fan falsos contactes i no responen a les demandes actuals”, apunta el tècnic electricista Josep M. Ansio.  

Els edificis que superen els 45 anys han de sotmetre’s a una inspecció tècnica / lluís franco

Els edificis que superen els 45 anys han de sotmetre’s a una inspecció tècnica / lluís franco

Què pot significar això? En el millor dels casos, una instal·lació envellida pot produir danys materials als electrodomèstics. O el que és pitjor, també pot desencadenar un incendi o enrampaments per l’encreuament amb la xarxa de l’aigua. “Pot tenir conseqüències greus”, assevera el tècnic.

Els experts fan un altre apunt: tota instal·lació s’ha de sotmetre a una revisió periòdica, però cal prestar especial atenció a les edificacions d’abans del 1973 –prèvies al Reglament Electrònic de Baixa Tensió– i als habitatges construïts entre 1973 i 1985, perquè les instal·lacions no tenen diferencial de protecció i podrien ser “insegures”. 

Segons el criteri de la Generalitat, doncs, la meitat dels habitatges de Sabadell ja s’haurien d’haver sotmès a la inspecció dels edificis. De no fer-ho, adverteix l’advocada Mar Arjona, la responsabilitat legal davant dels danys que s’hi puguin ocasionar “recau sobre els propietaris”. 

I, tot i que la inspecció de l’habitatge s’ha de fer passats 45 anys des de la seva construcció, els experts recomanen revisar periòdicament les instal·lacions elèctriques. “Quan superen els 30 anys s’haurien de substituir perquè treballen forçades”, explica Ramón Cuervos, tècnic electricista.  

Pendents dels ajuts de la UE

Els fons Next Generation de la Unió Europea obren una finestra d’oportunitat per la millora dels habitatges, també des del punt de vista energètic. En total, segons les previsions, s’hi destinaran 6.800 milions d’euros a tot l’Estat. Una part important hauria d’anar destinada als petits propietaris.

Mentre no arriben els diners d’Europa, l’Ajuntament es planteja avançar en la rehabilitació i les millores dels edificis de propietat municipal. En aquest sentit, i precisament pel que fa a l’immoble d’Espronceda, s’està redactant un projecte de reforma integral de les façanes, les finestres i cobertes per millorar l’aïllament. “No volem esperar als ajuts europeus, ho anirem fent progressivament amb fons propis”, assegura el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés. 

Comentaris
To Top