Ciutat

Quan l’escola és plena de barracons: 1.325 alumnes esperen un edifici definitiu

Uns 1.325 alumnes fan classe en barracons a Sabadell a l’espera de la construcció d’un edifici definitiu per part del departament d’Educació. Hi ha tres centres a la ciutat que funcionen íntegrament en mòduls prefabricats, pendents de calendaris d’obres: l’institut escola Virolet, l’institut Arraona i l’institut Narcisa Freixas i Cruells. Són els tres punts conflictius de la ciutat on es fa classe gràcies a una solució pensada per ser transitòria, però que s’ha acabat allargant en el temps.

“Som una de les ciutats de Catalunya que té més barracons”, reconeix el regidor d’Educació, Manuel Robles. Només Barcelona superava Sabadell en nombre de mòduls prefabricats, segons el darrer recompte, el 2019. Aproximadament, un 4% de l’alumnat de la ciutat hi estudia.

Els barracons estan perfectament equipats tèrmicament, tant a l’estiu com a l’hivern, i compten amb totes les eines i condicions educatives. Ara bé, les principals queixes per part de les direccions sobre aquests mòduls compostos de plàstic estan relacionades amb el manteniment i la limitació d’espais, que complica la diversificació de l’ensenyament.

El solar on estan encabits els mòduls acostuma a ser molt petit i és complicat encabir-hi equipaments com una biblioteca, per exemple. I comptar amb espai per a un gimnàs ja és totalment impossible. De fet, els patis del Virolet, Narcisa Freixas i Arraona són petits i de sorra, per la qual cosa cal esglaonar molt bé l’hora d’esbarjo dels alumnes i queden empastifats quan plou. La contaminació acústica dels barracons que no estan insonoritzats és l’altre gran problema, en part quan es genera rebombori als passadissos.

Però més enllà de les condicions dels barracons, el que desgasta més les direccions i les associacions de famílies són els consecutius endarreriments a les obres de les construccions dels edificis. La pandèmia encara ho ha accentuat més. “Els barracons són per fer front a una necessitat transitòria, no poden ser definitius. Lògicament, quan no es compleixen els terminis i es perllonguen en el temps, el descontentament de les famílies i les direccions és comprensible”, assegura Robles.

L’Ajuntament de Sabadell manté converses constants per fixar un calendari amb el departament d’Educació, que s’encarrega de la construcció de les infraestructures. A sobre la taula, hi ha diferents compromisos entre administracions per aconseguir que Sabadell redueixi el nombre de barracons en els pròxims cinc anys. Els expliquem a continuació.

L’institut Arraona té nova data: podria estar acabat el curs 2025-2026

Institut Arraona / LLUÍS FRANCO

Fa una dècada, l’institut Arraona es va traslladar dels carrer de Príncep de Viena fins al barri de Can Llong, per donar resposta al creixement demogràfic de la zona. Des d’aleshores, ha estat configurat completament en barracons, al carrer de Praga. Fa un any i mig, segons previsions del departament d’Educació, el nou edifici per a l’institut estaria enllestit el curs 2023-2024. Però el projecte s’ha enrocat.

Segons converses entre l’Ajuntament i el departament d’Educació, la nova data en què podria estar acabat és el curs 2025-2026. “Sempre que es compleixin els terminis”, matisa el regidor d’Educació, Manuel Robles.

L’institut Arraona és un centre amb una congestió alta d’alumnes. N’hi ha més de 630, repartits en cinc línies de secundària i tres de batxillerat. El Virolet es va convertir en institut-escola per treure-hi pressió.

L’institut Narcisa Freixas i Cruells, el curs 2026-2027 com a molt aviat

El nou edifici per a l’institut Narcisa Freixas i Cruells estarà construït, com a molt d’hora, a l’inici del curs 2026-2027, segons ha comunicat el Servei Territorial d’Educació al Vallès Occidental en una reunió amb l’Associació de Famílies d’Alumnes i l’Ajuntament. Caldrà, però, que el procés de construcció quedi programat aquest març. “Els alumnes que ara cursen 3r d’ESO ja no veuran el nou edifici”, lamenta la presidenta de l’AFA, Esther Navarro.

Institut Arraona / LLUÍS FRANCO

Des que va obrir el 2019, l’institut ha estat configurat per barracons. Durant tres mesos, no van tenir wifi, i durant un any i mig, no van tenir corrent elèctric. La previsió era que tinguessin l’edifici l’any 2023, en un solar de 4.400 metres a la carretera de Barcelona. Però no ha estat així.

Narcisa Freixas / LLUÍS FRANCO

El curs vinent s’hi incorporaran 60 alumnes més, però no queda gaire més espai al solar. Per acollir-los i evitar que desaparegui el pati, a l’estiu es construirà un mòdul aeri prefabricat. Serà el primer que tindrà Sabadell.

L’institut escola Virolet, el primer edifici que arribarà

Serà el pròxim edifici educatiu que estarà enllestit. Les previsions apunten que el curs vinent, el 2022-2023, l’institut escola Virolet tindrà un edifici nou per als alumnes d’infantil i primària. Per tant, s’enretiraran la majoria dels mòduls prefabricats que conformen aquesta etapa educativa al centre. El solar on s’està edificant el nou espai està situat entre els carrers de Varsòvia, Berlín i Copenhaguen.

El centre educatiu, però, està pendent de com i quan serà l’ampliació per encabir els alumnes de secundària. El curs vinent, faran classe al nou edifici. Ara bé, quan el centre tingui alumnes a tots els cursos de secundària, ja no cabran a la nova construcció.

Virolet / LLUÍS FRANCO

La previsió és que es dugui a terme un projecte d’obra d’execució ràpida que permeti ampliar el nou edifici amb un mòdul per a secundària a partir del curs 2023-2024. Dependrà de l’agilitat del departament d’Educació.

Una nova escola a la Creu Alta, una reivindicació 

Els processos de preinscripció escolar dels darrers anys han evidenciat que fa falta una escola més a la Creu Alta. Ara bé, el fet que a Sabadell ja hi hagués pendents diferents processos de construcció d’infraestructures educatives no ha permès iniciar diàlegs sobre l’obertura d’un nou centre escolar a la Creu Alta.

Solar al carrer de Francesc Layret, a la Creu Alta, on aniria una nova escola / VICTÒRIA ROVIRA

Les coses han canviat: “Ara que els altres projectes ja estan encaminats, el nou equip de Serveis Territorials d’Educació del Vallès Occidental és receptiu a parlar-ne”, explica el regidor d’Educació. De fet, tal com va avançar el D.S., l’Ajuntament disposa de terrenys al carrer de Francesc Layret que estan reservats per cedir-los a la Generalitat perquè s’hi construeixi una escola. El nou centre permetria “fer un canvi” a l’escola Ribatallada, allotjada en un edifici força deteriorat.

L’institut Ribot i Serra, pel camí de ser reformat integralment

L’Ajuntament de Sabadell i el departament d’Educació estan alineats per reformar integralment l’institut Ribot i Serra, que ofereix secundària, batxillerat i formació professional al barri de Campoamor. Les actuacions ja s’estan realitzant, de forma esglaonada. I aquest estiu augmentaran, ja que s’executarà una inversió d’obres menors per impulsar la millora de l’equipament.

Institut Ribot i Serra / LLUÍS FRANCO

De fet, durant el mandat anterior es va firmar un pacte entre departaments (municipal i de la Generalitat) perquè l’Ajuntament de Sabadell inverteixi a millorar l’entorn urbà del centre educatiu i l’administració catalana reformi integralment l’equipament. Així doncs, un dels compromisos municipals és la urbanització del jardí de Campoamor i la conversió del carrer de la Concha Espina en plataforma única.

Comentaris
To Top