ESPORTS

Un estudi valora en 5,9 milions l’impacte socioeconòmic del CE Sabadell a la ciutat

Impacte socioeconòmic CE Sabadell

Elaborat conjuntament pel club i la Cambra de Comerç de Sabadell de la mà de l’economista i sociòleg Josep Milà

Jaume Bercial (Cambra de Comerç), Esteve Calzada i l'economista Josep Milà / D.S.

El Centre d’Esports Sabadell i la Cambra de Comerç han presentat conjuntament l’estudi de l’impacte socioeconòmic del club arlequinat de la mà de l’economista i sociòleg sabadellenc Josep Milà. Ha quedat xifrat en 5,9 milions d’euros segons dades basades en la temporada 18/19 (prepandèmia) a l’extinta Segona Divisió B, equivalent a la tercera categoria estatal, ara la Primera RFEF. L’estudi forma part del conveni de col·laboració signat el mes d’octubre entre les dues institucions amb l’objectiu de potenciar la promoció de l’esport des del seu vessant de dinamitzador econòmic, mediàtic i social.

Milà ha desgranat les conclusions de l’anàlisi a partir de diferents factors. El criteri no es basa en previsions sinó en realitats contrastades, sense considerar fets extraordinaris com l’increment en el nombre de socis d’aquesta temporada 21/22. Els impactes directes s’han quantificat en 1,2 milions d’euros de repercussió positiva sobre la ciutat i el Vallès en el sector dels serveis: s’inclou allotjament i manutenció de personal esportiu, mitjans de comunicació i assistents forans; serveis diversos en establiments de la ciutat i marxandatge. Segons fonts del club, en la temporada 18/19, l’assistència global a la Nova Creu Alta va fregar els 60.000 espectadors.

L’impacte indirecte està valorat en 1,5 milions. Es tracta dels beneficis que produeix el Centre d’Esports en altres sectors de producció. S’inclou l’impacte dels allotjaments i restauració, els impostos ingressats i els patrocinis generats a partir de l’activitat i gestió del mateix club. La tercera part de l’informe és l’àmbit social, “el més subjectiu de tots i també el que pot ser més rellevant”, matisa Josep Milà. De fet, ha estat valorat en 3,2 milions.

La projecció de la marca Sabadell en l’economia del territori es converteix en l’eix principal. “El futbol és un motor econòmic a la ciutat i pot convertir-se perfectament en un gran impulsor en el hub esportiu, científic i tecnològic que vol construir l’Ajuntament”, assenyala Milà. Afegeix que l’efecte multiplicador de la marca Sabadell del 0,03 sobre el PIB de la ciutat (any 2018) “és un indicador genèric que s’ha aplicat en estudis realitzats per altres Cambres de Comerç de diferents ciutats, com van ser Girona, Eibar, Oviedo, Cartagena o Múrcia”.

El benestar i la salut, juntament amb l’àmbit formatiu i educatiu – generador de continguts i valors com el CES Inclusiu – formen l’altra pota clau. “En aquest escenari ens hem basat en els estudis encarregats per LaLiga (futbol professional) a la consultoria internacional PWC (Price Waterhouse Coopers) que investiga com quantificar el benestar en combinació amb dades oficials de l’OMS (Organització Mundial de la Salut). El resultat va en funció del nombre de practicants d’esport i altres factors i això té un valor. La Federació Catalana de futbol va confirmar 9.000 jugadors federats, només en la demarcació de Sabadell, un fet molt important”.

L’objectiu de l’estudi és destacar el valor, econòmic i social, de les activitats del Centre d’Esports, de forma especial el primer equip. L’autor de l’estudi, Josep Milà, s’ha mostrat especialment “satisfet del resultat perquè ens hem basat en dades reals del club en una temporada concreta i acotat a la realitat de la ciutat. El seu efecte social és vital”.

També s’ha realitzat una estimació en cas d’ascens a la Segona Divisió A i aplicant criteris conservadors i contrastats, els efectes tindrien un impacte multiplicador per 2,09 respecte a l’actual i passarien a ser de 12,3 milions d’euros. És evident que militar en el futbol professional comporta uns grans beneficis en tots els àmbits i també creix de manera abismal la faceta mediàtica per la quota televisiva. Per exemple, la Cambra de Comerç de Girona va estimar que l’ascens a Primera Divisió va significar un impacte econòmic a la ciutat superior als 22 milions d’euros.

En l’acte també ha participat el director general de la Cambra de Comerç de Sabadell, Jaume Bercial, qui ha destacat que “per a nosaltres ha estat molt positiu poder valorar i tenir sobre la taula tot l’impacte directe i indirecte que representa el Centre d’Esports en l’economia del territori. El projecte sòlid i compromès del club també ho ha de ser de la ciutat, amb objectius i èxits compartits. En temes esportius no s’havia fet cap estudi i s’ha demostrat que el Centre d’Esports té un impacte important a la ciutat. Si el club va bé, l’economia local, també anirà bé”.

El president del Consell d’Administració, Esteve Calzada, ha insistit que “estem davant una oportunitat històrica per estabilitzar el club en el futbol professional amb el suport dels inversors, massa social, empreses i institucions, dins del Tracte Tornarem”. De nou ha interpel·lat les empreses sabadellenques amb la necessitat de sumar-se al projecte per no dependre únicament dels inversors.

La publicació de l’informe, ha dit Calzada, no va lligat a l’acord amb l’Ajuntament. “És un altre procés i esperem tancar l’acord, perquè tenim encara pendent una partida del pressupost. Confiem que com més aviat millor sigui possible”.

Sobre el futur del club, Esteve Calzada ha confirmat que es treballa “en diferents escenaris. No sabem de quin pressupost disposarem i quan arribi final de temporada, es valorarà tot. El club no té posat el cartell en venda sinó que estem oberts a totes les possibilitats. Els que hi som ara vam invertir més de 8 milions d’euros i jo ja vaig dir que estava al límit. El club té una situació envejable. Estem oberts, si ve algú amb una proposta millor i positiva, l’escoltarem”.

ELS DETALLS

A la tercera categoria estatal (abans Segona B, ara Primera RFEF)

Impactes directes:  1,2 milions

Impactes indirectes: 1,5 milions

Impactes socials-Salut i Benestar:  1,8 milions

Impacte Social-Marca Ciutat: 1,4 milions

Total:   5,9 milions

EN CAS  D’ASCENS AL FUTBOL PROFESSIONAL

Impactes directes:  2,5 milions

Impactes indirectes: 3,1 milions

Impactes socials-Salut i Benestar: 3,8 milions

Impacte Social-Marca Ciutat: 2,9 milions

Total:  12,3 milions

INFORME ESTUDI IMPACTE CES

Comentaris
To Top