Ciutat

El debat dels Ballesteros (Sabadell): “Cal actualitzar la Constitució espanyola”

La Constitució, a debat. L’Associació Andalusa San Sebastián de los Ballesteros ha organitzat un col·loqui coincidint amb el 44è aniversari de l’aprovació de la Constitució del 1978 a les Corts. Representats municipals, entitats i ciutadans han coincidit amb un punt comú: “Cal actualitzar aquesta norma“, coincideixen.

El debat ha comptat amb representació política de tots els grups municipals a excepció de la Crida, ERC i Junts per Sabadell. Hi ha hagut retrets al modus operandi de l’independentisme, l’enfrontament entre partits polítics a l’arc parlamentari i la falta de diàleg.

Unanimitat política

Dictadura, democràcia i llibertats individuals. Els ponents han reflexionat sobre el paper que va jugar la Constitució en la construcció de la societat espanyola actual. Pol Gibert, tinent d’alcaldessa, ha recordat que “el 1978 veníem d’una dictadura. I vam posar valors en comú: això té un valor incalculable. Tot i que clar que hi ha marge de millora”, sosté. “Un text amb 45 anys, cal millorar-lo, és evident”, afegeix.

Una reflexió que han compartit també des de Ciutadans, que han posat sobre la taula la necessitat de garantir el castellà. “L’article 3 de la Constitució s’ha de garantir. El castellà s’utilitza a les aules com una llengua estrangera”, lamenta en Joan Garcia, alcaldable de Ciutadans. Marta Morell, tinenta d’alcaldessa, també ha valorat les llibertats individuals que es poden garantir gràcies a aquest marc legislatiu.

Debat de la Constitució dels Ballesteros

Debat de la Constitució dels Ballesteros / VÍCTOR CASTILLO

D’altra banda, Cuca Santos (PP de Sabadell) també sosté que “la societat ha canviat i aquests marcs han quedat desactualitzats”. Però afirma que cal fer-la amb el consens de totes les parts. “Haurem de seure tots per confeccionar una norma des del diàleg”. Una reflexió compartida amb entitats i sabadellencs, que demanen una reforma amb una unanimitat i acord basat en el diàleg, “pel benestar de tothom”. Amadeu Papiol (PDeCAT Sabadell), considera que la Constitució “no ha desencallat les diferències”.

Sabadell demana garantia de drets

Habitatge, pensions i sous dignes són les prioritats dels veïns de Sabadell. Però també blindar els ciutadans de les ocupacions. “La Constitució no s’està respectant”, consideren.

L’entitat aprofita que la jornada coincideix amb el 44è aniversari de la seva aprovació a les Corts. L’acte es va celebrar a la seu de l’agrupació, la masia de Can Rull, on es va oferir vi de la terra a tots els assistents.

Comentaris
To Top