Oci i cultura

La temporada d’Òpera a Catalunya estrena ‘Madama Butterfly’ a Sabadell

El proper dimecres 15 de febrer s’estrenarà al Teatre de la Faràndula l’obra de Giacomo Puccini

L'òpera s'estrena a Sabadell el 15 de febrer

El pròxim dimecres 15 de febrer s’estrenarà al Teatre de la Faràndula la propera producció de la temporada 2022-2023 d’Òpera a Catalunya, Madama Butterfly, de Giacomo Puccini, l’òpera amb què va debutar l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell ara fa 40 anys, el 7 d’octubre de 1982, i una de les més representades dins la temporada Òpera a Catalunya.

Després de les tres funcions previstes a la capital vallesana (el 15, 17 i 19 de febrer), començarà la gira per Catalunya, que entre el 21 de febrer i el 19 de març passarà per les ciutats de Reus, Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Vic, Manresa, Girona, Granollers, Viladecans, Lleida, Tarragona i Cornellà, que s’incorpora amb aquesta òpera al circuit. En total, es faran 14 representacions en 12 ciutats diferents.

La producció i el repartiment

La nova producció comptarà amb Carles Ortiz com a director d’escena i amb Esteve Gorina com a assistent a la direcció d’escena, i l’equip artístic estarà encapçalat per Tina Gorina i Carmen Solís, reconegudes sopranos de trajectòria internacional, que interpretaran el rol protagonista de Cio-Cio-San (Madama Butterfly) en substitució de la japonesa Hiroko Morita, que ha hagut d’abandonar els assajos per problemes vocals sobrevinguts. Tina Gorina assumirà el paper de Cio-Cio-San en les funcions a Sabadell (15, 17 i 19 de febrer), Reus (21 de febrer) i Vic (26 de febrer), i Carmen Solís en les funcions a Sant Cugat del Vallès (24 de febrer), Barcelona (25 de febrer), Manresa (1 de març), Girona (3 de març), Granollers (5 de març), Viladecans (10 de març), Lleida (12 de març), Tarragona (17 de març) i Cornellà (19 de març).

Completaran l’equip artístic el tenor Enrique Ferrer en el rol de B. F. Pinkerton, el baríton Manel Esteve interpretant el personatge de Sharpless, la mezzosoprano Anna Tobella que serà la fidel serventa Suzuki, el tenor Jorge Juan Morata en el paper de Goro, el baix Juan Carlos Esteve com a Lo Zio Bonzo, la soprano Laura Obradors en el rol de Kate Pinkerton i el baríton Joan Garcia Gomà com a Il Principe Yamadori.

Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció anirà a càrrec del sabadellenc Sergi Roca Bru, director de prestigi internacional establert a l’Òpera de la ciutat alemanya de Kiel, on és el segon Kapellmeister. Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyaran els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada.

Balanç de la temporada

Aquesta producció de la Fundació Òpera a Catalunya forma part de la temporada Òpera a Catalunya 2022-2023, que fins ara ha presentat una altra gran producció, Don Giovanni de W. A. Mozart, i la gala “40 anys d’òpera” en commemoració del 40è aniversari de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, constituïda el 10 de febrer de 1982.

Del 19 d’octubre fins al 20 de novembre de 2022 Don Giovanni va representar fins a 16 funcions en 10 ciutats, que van incloure les funcions a Sabadell (incloses les dues de l’Escola d’Òpera de Sabadell) i les de la gira per Catalunya, amb una ocupació mitjana superior al 90% i un total de 13.941 assistents. Mantenint la línia iniciada amb l’òpera Rigoletto de la temporada anterior, s’ha consolidat la ciutat de Santander dins la xarxa de ciutats del Circuit Òpera a Catalunya i de Don Giovanni es van realitzar dues funcions al Palacio de Festivales de Santander, amb un gran èxit i rebuda per part del públic.

A banda d’aquesta primera producció, la temporada 2022-2023 també ha presentat fins ara el concert commemoratiu dels 40 anys de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, celebrat a Sabadell el 2 de desembre de 2022. Amb un enorme èxit de públic que va omplir l’aforament del Teatre de La Faràndula, l’acte va tenir una important presència institucional amb l’assistència de Natàlia Garriga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Montse González, tinenta d’Alcalde, i Carles de la Rosa, regidor de Cultura, de l’Ajuntament de Sabadell; Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell; i Xavier Servat, director de la Fundació Fluidra.

El Circuit Òpera a Catalunya

El Circuit Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Barcelona, Figueres, Cornellà i, en l’àmbit estatal, Santander. El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que Catalunya compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic de l’òpera al territori d’una manera eficient i sostenible.

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte – INAEM, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.

Comentaris
To Top