Eleccions municipals 2023

Farrés, sense rival, arrasa amb majoria absoluta a Sabadell

El PSC obté 14 regidors dels 27 representants del ple i podrà governar en solitari. ERC, segona força, perd quatre representants

Marta Farrés serà l’alcaldessa de Sabadell quatre anys més. El PSC ha arrasat en les eleccions municipals d’aquest diumenge. Obté una majoria absoluta, que segella un govern socialista fins al 2027 i descarta qualsevol acord alternatiu liderat per ERC. Farrés aconsegueix un suport que no s’havia vist en els últims vint anys a Sabadell –l’últim precedent va ser la victòria de Manuel Bustos l’any 2003–.

Els socialistes s’alcen, doncs, com a vencedors amb 14 regidors (+4) amb un 46% dels vots. És just la majoria absoluta, molt per sobre d’ERC, que pateix una desfeta històrica amb Gabriel Fernàndez al capdavant. Els republicans mantenen, a molta distància del PSC, una pírrica segona posició amb tres representants (-4 en relació amb el 2019, un 10,9% dels sufragis). 

Tampoc la Crida ha pogut fer ombra a Farrés. Repeteix els seus millors resultats del 2019 amb tres regidors (10,3%). La candidatura encapçalada per Nani Valero –que integra l’Entesa i la CUP, entre d’altres– s’apropa a ERC en el flanc independentista. El missatge de coalició anticapitalista, oposant-se als projectes del PSC en el mandat –SurfCity, ronda Nord de Sabadell i Terrassa– l’ha valgut per ser la força independentista que més es manté en un panorama difícil per als sobiranistes.

Una de les incògnites era el resultat de Junts per Sabadell, ara liderat per Lluís Matas. Els juntaires perden un regidor i es queden amb dos representants en el ple municipal. Junts, que ha estat soci extern del govern socialista, no serà necessari en aquest mandat que comença. En una entrevista al Diari, Farrés va assegurar que volia un govern majoritari, de 14 regidors o més, per facilitar la governança, i ho ha aconseguit per si mateixa. No li caldran socis.

Una altra gran sorpresa de la nit ha estat la irrupció de Vox amb dos representants. La formació liderada per Núria Acacio sobrepassa els populars en el flanc espanyolista. El PP de Cuca Santos torna amb un representant al ple (5,9% dels sufragis), després d’haver perdut la seva representació en les eleccions municipals del 2019. Per la seva banda, En Comú Podem, encapçalat per Joan Mena, obté dos regidors (7,3% dels vots) i millora els resultats del 2019, quan comuns i podemistes es van presentar per separat. 

Sabadell roig, menys ‘indepe’ 

La ciutat s’ha tenyit de roig. La victòria del PSC s’ha repartit arreu de la ciutat. En alguns barris, com Ca n’Oriac i Campoamor, el percentatge de vot ha superat el 50% dels vots. Els socialistes guanyen en tots els districtes i barris, fins i tot al Centre i la Creu Alta. ERC, Junts i la Crida obtenen els seus millors resultats al districte 1, però sempre per darrere del PSC.

En termes absoluts, el PSC guanya més de 6.000 vots respecte al 2019, aprofitant la desfeta dels partits independentistes i de Ciutadans. La caiguda de la participació s’ha notat en els districtes més catalanistes, fet que ha perjudicat els partits sobiranistes. ERC, Crida i Junts perden conjuntament uns 17.000 vots respecte fa quatre anys.

Irromp Vox, entra el PP, marxa Ciutadans

El ple municipal tindrà, doncs, set forces polítiques representades: PSC, ERC, Crida, Junts, En Comú Podem, Vox i el PP. Aquests dos últims irrompen i relleven Ciutadans, que es queda fora del plenari. Joan García no ha pogut resistir la pujada de socialistes i populars: treu un 1,1% dels vots, per sota del llindar mínim per obtenir representació al consistori (5%). Tot plegat en un context en què la participació ha caigut.

Comentaris
To Top