Eleccions municipals 2023

Les raons dels sabadellencs que s’han quedat a casa: “No m’ha convençut cap candidat”

La participació ha caigu notablement respecte als darrers comicis

La realitat amb les dades a la mà d’aquest 28-M és que l’abstencionisme ha crescut a la nostra ciutat. Alguns dels sabadellencs consultats que no han anat a votar aquest diumenge coincidien a assenyalar un cert cansament i descrèdit respecte al sistema polític actual i el funcionament dels partits.

Un dels casos és el del Ferran, que sosté que “no veig ningú que mereixi la meva confiança”, diu sobre els candidats. “S’omplen la boca de promeses… i estic fart de veure com posen el partit per davant de la gent”, lamentava. Ell se sentiria més atret si hi hagués una formació independent i integrada per “gent tècnica”.

En una posició similar es troba el Jordi, qui exposa que “el joc electoral no té cap efecte rellevant en la nostra presa de decisions”. Cap partit polític, diu, pot assumir “un programa efectiu per a la majoria de la població”, lamentant una visió, en general, curtterminista. Per això, opta per no votar i d’aquesta manera “no legitimar aquest sistema”.

El missatge de la baixa participació

En el cas del Daniel, més enllà de no trobar un partit que s’ajusti del tot a la seva visió de la ciutat, considera que moltes de les propostes expressades durant la campanya no s’acaben traslladant posteriorment als carrers. “Moltes de les coses que es fan són per interès, no per satisfer la voluntat del poble”, considera. Alhora, apunta que “no votar significa que no estàs d’acord amb el sistema i que es necessita un canvi”, explica sobre el motiu de la seva abstenció.

Més enllà de fer una lectura més profunda i interpretar les causes i les conseqüències de la davallada en la participació, la realitat és que l’afluència als col·legis electorals mostra una certa desafecció política d’una part de la ciutadania. Al voltant d’un de cada dos sabadellencs cridats a les urnes s’han quedat a casa. I això també és un missatge per reflexionar.

Comentaris
To Top