Ciutat

Les notícies del futur a Sabadell, des de l’ull d’estudiants de primària

S’han posat a la pell d’un periodista i s’han decidit a escriure notícies que ompliran portades l’any 2040 a Sabadell. “França bombardeja Sabadell”, “Sabadell-Park, el nou parc d’atraccions de la ciutat” o “Adeu definitiu als llibres en paper” són alguns dels titulars més cridaners que s’imaginen estudiants de 5è i 6è d’aquí a dues dècades. Les escoles Enric Cassassas, la Trama, la Roureda, Miquel Martí i Pol i CEE Bellapart han participat aquest curs en l’edició i redacció de l’anuari Sabadell 2040, amb un recull de notícies dividides en seccions, com societat, ciència o esports. “Els hem brindat una formació sobre llenguatge periodístic i han respost les cinc ‘w’ per articular el que seria la notícia de l’any”, apunta Jaume Enciso, tècnic de medi ambient de l’Oficina d’Ecologia Urbana i Transició Energètica de l’Ajuntament de Sabadell, que ha liderat la iniciativa en el marc del programa Agenda Escolar 21.

No només això, els alumnes també han treballat la part estètica del producte final; i han generat una imatge representativa per a cada notícia mitjançant la intel·ligència artificial.

Pots consultar la revista sencera, aquí.

Pensament crític

“El projecte neix amb la voluntat de treballar el canvi climàtic o les noves tecnologies”, diu Enciso, que afegeix que “s’ha fugit d’utopies o distopies amb la tecnologia al centre, per tractar situacions que podrien ser publicades a la premsa local d’aquí a 17 anys”. La proposta ha operat aquest primer any com a prova pilot, i davant dels “bons resultats”, ja hi ha intenció de replicar-ho en el temps amb més escoles i un producte 100% col·laboratiu.

Els reporters del futur han indagat en temàtiques que creuen clau; i han deixat entreveure quines són algunes de les preocupacions o necessitats de cara al futur que els vindrà. Mentre alguns titulars, alerten de la irrupció total al dia a dia de la tecnologia intel·ligent, d’altres s’imaginen la ciutat amb infraestructures pioneres o immersa en un episodi de canvi climàtic preocupant.

Comentaris
To Top