Vallès

La connexió entre les línies d’FGC Vallès i Llobregat-Anoia, més a prop

Els treballs s’han adjudicat amb un termini d’execució de prop de cinc anys, amb la previsió que comencin a finals d’estiu

El Departament de Territori ha adjudicat, per un import de 300 milions d’euros, l’obra principal per connectar les línies Vallès i Llobregat – Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El nus comunicatiu, que travessarà Barcelona, inclou la construcció d’un túnel de quatre quilòmetres i tres noves estacions. A més se’n reformaran dues de ja existents. Els treballs s’han adjudicat amb un termini d’execució de prop de cinc anys, amb la previsió que comencin a finals d’estiu. Sumant-hi la inversió de les tasques de desviament de serveis que estan en marxa i la resta de projectes impulsats, l’actuació comportarà una inversió global de més de 400 milions, segons informa l’executiu català.

Les obres ara adjudicades consisteixen en el perllongament de la línia d’FGC Llobregat-Anoia des de l’estació actual de plaça Espanya de Barcelona fins a connectar-la amb la línia del Vallès a l’àmbit de l’estació de Gràcia de la capital catalana.

Mapa de la futura connexió entre línies d’FGC | ACN

Així, es perforarà un nou túnel mitjançant tuneladora -un sol tub que inclourà les dues vies- tret d’un petit tram inicial que s’executarà amb mina i que consistirà en dos túnels paral·lels de via única. Tindrà quatre quilòmetres de longitud i 10 metres de diàmetre d’excavació. En el seu recorregut, el nou tram ferroviari comptarà amb tres noves estacions i tres sortides d’emergència de túnel a carrer.

Pel que fa a les estacions, n’hi haurà tres de nova construcció, Hospital Clínic, Francesc Macià i Gràcia. Addicionalment, es remodelaran les estacions de Plaça Espanya (actualment, línia Llobregat – Anoia) i l’actual de Gràcia de la línia d’FGC del Vallès.

A més de l’obra d’infraestructura que ara s’adjudica, el Departament de Territori treballa en els projectes d’instal·lacions ferroviàries, via i catenària i d’arquitectura de les estacions. Paral·lelament i de manera prèvia a l’inici dels treballs de perforació del túnel, es durà a terme una campanya d’inspeccions a més de 13.500 habitatges, locals i garatges, per garantir als propietaris un document fidel del seu estat.

Intercanvi amb l’L5, el tramvia i altres línies d’FGC

El Govern confia que l’obra millori el servei ferroviari i obri noves possibilitats en la intermodalitat del sistema, ja que les noves estacions facilitaran l’intercanvi amb l’L5, el tramvia i altres línies d’FGC.

Territori preveu que beneficiarà 19,5 milions de persones cada any i permetrà estalviar prop de 2.700 tones de CO2 anuals. Alhora es preveu un estalvi d’una mitjana 4,5 minuts de recorregut als usuaris.

Actualment estan en marxa les tasques per al desviament dels serveis més rellevants afectats per l’obra principal en tres àmbits: la Gran Via de les Corts Catalanes entre el carrer de Llançà i el carrer de Vilamarí, on s’ubicarà el pou d’atac de la tuneladora que perforarà el túnel; la futura estació d’Hospital Clínic, i la nova estació de Gràcia. Aquests treballs compten amb un pressupost de 6,5 milions d’euros.

Comentaris
To Top