Vallès

Junts i ERC governaran plegats a Sant Cugat, ara sense Mireia Ingla

Els dos partits asseguren haver deixat de banda les diferències del darrer mandat per constituir un govern fort

Junts i ERC han fet efectiu aquest dimarts l’acord per governar plegats a Sant Cugat del Vallès, deixant de banda les diferències que en el mandat passat van fer impossible l’entesa. La primera i segona força en nombre de vots han apropat posicions per proximitat ideològica i un cop han posat sobre la taula els seus eixos programàtics. Tot i ser un govern sobiranista, l’alcalde, Josep Maria Vallès, assegura que l’entesa respon als interessos merament locals: “Pot tenir transcendència però no hem fet el pacte pensant més enllà”, ha detallat en la presentació de l’acord. L’executiu tindrà 4 tinències d’alcaldia, una de les quals recaurà en l’exvicepresident del Govern Jordi Puigneró, i un comissionat per a persones amb discapacitat.

La militància de les dues formacions va avalar dilluns al vespre l’entesa, que ha permès presentar l’acord aquest mateix dimarts en un acte al saló de plens de l’Ajuntament. L’acord estableix la creació de quatre tinències d’alcaldia, que recauran en Carles Brugarolas, de Junts (Economia, Coneixement i Organització), Bernat Picornell, d’ERC (Drets, dinamització de ciutat, comerç i seguretat), Cristina Paraira, de Junts (Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic) i Jordi Puigneró, de Junts (Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital).

L’executiu es configura amb 13 regidors, 9 de Junts i 4 d’ERC, formació on la renúncia de l’exalcaldessa republicana Mireia Ingla d’assumir l’acta el passat 17 de juny ha fet que Bernat Picornell sigui el portaveu de la formació al ple i que hi hagi accedit com a regidora Gemma Aristoy, cinquena a les llistes d’ERC. Al marge dels tinents d’alcalde, Àngel Pedrós passa a ser regidor d’Urbanisme i Medi Natural; Núria Escamilla de Cultura i Esports; Albert Salarich d’Empresa, Innovació i Internacionalització; Núria Fernández de Salut i Voluntariat; Carme Ardid d’Educació, Universitats, Multiculturalitat i Benestar Animal; Francesc Duch d’Habitatge i Participació Ciutadana i president del Consell de Barri de la Floresta; Gemma Aristoy de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació; i Esther Madrona de Cicle de Vida, Promoció de la Ciutat i Memòria Històrica i presidenta del Consell de Barri Centre-Est.

Entesa necessària

En l’acte de presentació de l’acord, l’alcalde ha destacat que aquesta entesa ja es va buscar ara fa 4 anys, quan Junts va quedar primer en nombre de vots. En aquella ocasió, però, ERC, PSC i CUP van unir forces per desbancar-los del govern municipal, després d’una llarga trajectòria liderant la ciutat amb alcaldes de la llavors CiU com Joan Aymerich, Lluís Recoder, Mercè Conesa i Carmela Fortuny.

“En el mandat anterior vam explorar un pacte de govern amb ERC, érem primera força i ells segona, i no només això, la ciutadania deia que ens havíem de posar d’acord, i també per ideologia”, ha destacat Vallès. Ara la suma ha estat possible, d’una banda perquè l’aritmètica feia impossible reeditar l’acord del mandat passat (el PSC va passar de 4 regidors a 3 i la CUP de 3 a 2), però també per la viabilitat d’entesa entre les dues primeres forces del ple.

“No ha estat complex, no hi havia grans diferències programàtiques, volem millorar la ciutat en tots els àmbits, com l’habitatge o la mobilitat”, ha apuntat el batlle. Des d’ERC, Picornell també ha apostat per una gran entesa al ple, més enllà de l’aliança de govern.

“Hem de buscar consens de ciutat perquè tenim molta feina per fer i cal anar més enllà per poder parlar amb la resta de forces de la consistori i el teixit associatiu”, ha assenyalat el tinent d’alcalde.

Majoria sobiranista

L’aliança entre Junts i ERC deixa un govern plenament sobiranista, a diferència del mandat anterior, en què hi havia el PSC. No obstant, Vallès ha assegurat que la configuració de l’executiu s’ha fet pensant exclusivament en Sant Cugat i sense càlculs de país, si bé admet que la ideologia els apropa.

“Sant Cugat és una ciutat important, a les portes dels 100.000 habitants, i ens concentrem en Sant Cugat i en millorar la ciutat”, ha explicat. No obstant, ha admès la “transcendència” que pot tenir la suma en clau metropolitana o de país, si bé ha mantingut el seu posicionament: “No hem fet un pacte pensant més enllà de la ciutat”.

És previst que durant la primera quinzena de juliol se celebri un ple extraordinari per donar compte de la composició del nou executiu local, i posteriorment es treballarà per aprovar un nou Pla de Govern. Més endavant ja es treballarà en el pressupost municipal per al 2024, que es presentarà a totes les forces del ple i es debatrà abans de finals d’any.

Josep Maria Vallès (Junts) és nomenat alcalde de Sant Cugat

Comentaris
To Top